Forventninger til dig selv som forælder

Dette indlæg er skrevet i samarbejde med Sovende Børn.

Moonboon arbejder tæt sammen med NGOen Sovende Børn og deres team af specialister om at levere nutidig, relevant rådgivning og vejledning indenfor børn og babyers søvn. Læs mere om Sovende Børn i bunden af indlægget.

 

At få et barn er en grundlæggende livsforandring, og det kan skabe udfordringer for dig og dine forventninger til dig selv.

Hvis du så tilsætter for lidt søvn, som nok også er afbrudt af den lilles behov for omsorg, så er det nemt at forestille sig, at man kan blive presset. 

Så hvordan stiller du dig selv eller jer bedst og kan du på nogen måde forberede dig til denne nye situation?

Det vil Mia Bjørnfort fra Sovende Børn kigge på i denne artikel.

 

Forventning nr. 1: At sove som en baby

Børn er forskellige og har individuelle søvnbehov. Sådan er det bare. ‘Sove som en baby’ er et vidt begreb, som vi har beskrevet i artiklen ‘Hvad er normal babysøvn?’.

Nøglen til at forstå og acceptere babysøvn er nok, at der simpelthen ikke er en klar definition på, hvordan en baby sover. Og du kan derfor forvente at blive overrasket uanset hvad.

 

Forventninger vs. virkelighed

Nogle forældre har babyværelset stående klar med spilledåsen med den beroligende vuggevise, stolen til nattens madninger, puslepladsen og dæmpet belysning.

I er mere end klar men babyen skriger, hvis I så meget som forsøger andet end hud-mod-hud i sofaen eller sengen, måske med brystet i munden konstant.

Forventninger til hvordan det er at have en nyfødt eller en lille baby kan nemlig være ganske langt fra virkeligheden, særligt hvis forventningerne mest stammer fra flotte Instagram-opslag med farvekoordineret indretning med tidens trends.

Allerede her kan I som forældre godt blive slået lidt ud. Måske I havde en forventning om, hvordan og hvor babyen skulle sove? At I ville skiftes til at putte babyen, at bedstemor ville komme nogle gange om ugen for at hjælpe og at nattens opvågninger ville være hårde, men overkommelige, så længe I støttede hinanden.

 

At føle man har mistet overblikket eller kontrollen

Hvis virkeligheden viser sig at være helt anderledes, kan nogle forældre opleve en følelse af kontroltab. Ikke fordi man reelt har mistet kontrollen, men fordi man troede det ville være på én måde og nu skal omstille sig til noget andet. Noget, man måske ikke er forberedt på.

Nogle forældre reagerer med forsøg på øget kontrol, for eksempel ved at google dags- eller søvnskemaer for at skabe en slags forudsigelighed og en følelse af at have genvundet kontrollen.

Forskning viser, at denne tilgang virker for nogle. Deres baby accepterer uden den store protest den nye struktur, hvilket giver forældrene en følelse af mestring.

For de forældre hvis baby ikke er fan af denne slags struktur, og som har brug for en mere tilpasset og flydende dagsrytme, vil denne tilgang således blot være endnu en forventning, der ikke indfries. Og så er de endnu dårligere stillet. Nu er selve forsøget på at genskabe kontrol slået fejl og det er nemt at føle sig slået tilbage til en følelse af, at man faktisk ikke rigtigt aner, hvad man laver med den der baby.

 

Vink farvel til forventningerne i hvert fald dem, der stresser

Forventninger kan skabe et pres, hvis man ikke er i stand til at tilpasse dem ens aktuelle situation. En sådan forventningsafstemning kan handle både om, hvordan babyen finder vej til søvnen, hvor babyen sover og hvordan man som forælder takler den uforudsigelige babysøvn.

Måske havde I haft tanker om hyggelige barnevognsture, men opdager, at babyen er mere til en strækvikle pakket godt ind i en stor trøje eller jakke.

Måske havde I forestillet jer at putte babyen i sin egen seng på sit eget værelse fra starten af, men ender med at dele jer op, så babyen sover i (dobbelt-)sengen første del af natten, hvorefter babyen ryger i slyngevuggen med motoren kørende på maks.

I kan lette presset på jer selv gevaldigt ved at tilpasse jer til den faktuelle situation, I står i og sige farvel til alle forventningerne. Dem kan I alligevel ikke bruge til så meget.

 

Ærlige samtaler kan bringe uventet støtte

Når din søsters baby bare sov hvorfor vågner din baby så? Og hvorfor kan mødregruppens babyer trille, men din ligger stadig og pruster uden at komme nogle vegne?

Hver gang en forælder fortæller ærligt om, hvordan de har det med overgangen til forældreskabet, åbner det for en mulighed for støtte fra familiens netværk.

Uanset om du føler, at det hele er lige, som du havde regnet med, eller om du er slået helt ud af usikkerhed, så kan det føles dejligt at snakke med andre om det der med at blive forælder. 

Har du ting, du synes er svære, kan det føles rart at vide, at man ikke er alene. Og hvem ved? Måske har en anden forælder en erfaring, du kan bruge, så din baby også lurer det der med at trille?

Måske er du den forælder, der har overskuddet til at tilbyde lidt kærkommen omsorg til mødregruppen og for eksempel lige kan vise dem, hvordan de lægger babyen lidt bedre i slyngevuggen eller låner dem din?

 

Når det er mere end almindeligt svært: Sådan kan du få hjælp

De små ting kan være nemme nok at tale om mere svært kan det være at tale om de mere sårbare ting. Tanker eller følelser, som du har det virkelig svært med at have. 

Vi kender nok alle omtalen af at have lyst til ‘at kaste babyen ud ad vinduet’ og det kan sagtens lyde som en lille sjov omtale af de strabadser, man kan opleve.

Det sidste, du forventede, var nok, at du rent faktisk ville føle en lyst til at råbe, skrige og gå langt, langt væk fra babyen eller drømme om, at babyen havde en pause-knap.

Hvis du oplever denne form for tanker og følelser, skal du vide, at det sker for mange. Mange flere, end du kan forestille dig.

Det hænger blandt andet sammen med det kæmpe forventningspres, der ligger på forældre til at kunne det hele og smile, imens de gør det. 

Hvis du oplever, at det hele føles svært, så sig det til nogen, du stoler på i dit netværk eller sundhedsplejersken eller lægen. Bed om hjælp til at få tilpasset forventninger og logistik til noget, der rent faktisk er realistisk.

Det siger sig selv, at du ikke eksempelvis kan stå med treretters middag og et skinnende rent hjem, hvis du knap nok sover om natten. Det er helt normalt at måtte give slip på visse forventninger, når junior sætter dagsordenen de første mange måneder.

 

Realistiske forventninger til den første tid som forælder

baby-moonboon-tyngdepose

Det er umuligt ikke at have forventninger til livet som forælder. Så med det i mente, hvordan kunne realistiske forventninger så se ud? 

Det kunne for eksempel være noget med at forvente at bruge tremmesengen mere som opbevaring end seng. Eller at forvente at se pænt meget flimmer, imens babyen bobler på din mave. Det kunne også være at forvente at få en smule pip af stofbleer over det hele men samtidig simpelthen ikke kunne overskue andet end at sparke det hele over i hjørnet. 

Måske kunne realistiske forventninger også handle om, at hvad end der siges midt om natten, i tågen fra manglende søvn, ikke gælder, når solen igen står på himlen?

Eller hvad med at forvente at man vil have øjeblikke, hvor man føler, at det hele bare kører og øjeblikke, hvor man føler, at man famler i blinde?

En lille ting, der kan hjælpe, kan være at tænke på enhver situation som ‘lige nu’ i sikker forventning om, at det ikke bliver ved. Forvent, at det går over det går alt sammen over igen. Både alt det nemme og alt det svære.

 

Opsummering

  • ‘Sove som en baby’ er et vidt begreb. Du kan derfor forvente at blive overrasket uanset hvad.
  • Der kan være stor forskel på forventninger til det at blive forælder og hvordan det så rent faktisk føles.
  • Hvis virkeligheden viser sig at være helt anderledes, kan nogle forældre opleve en følelse af kontroltab.
  • Forventninger kan skabe et pres, hvis man ikke er i stand til at tilpasse dem ens aktuelle situation.
  • I kan lette presset på jer selv gevaldigt ved at tilpasse jer til den faktuelle situation, I står i og sige farvel til alle forventningerne.
  • Uanset om du føler, at det hele er, lige som du havde regnet med, eller du er slået helt ud af usikkerhed, så kan det føles dejligt at snakke med andre om det der med at blive forælder.
  • Det er mere normalt, end du tror, at have følelser af at have lyst til at ‘smide babyen ud ad vinduet’. Det hænger blandt andet sammen med det kæmpe forventningspres, der ligger på forældre til at kunne det hele.
  • Tal med din sundhedsplejerske eller læge, hvis tankerne føles som mere end et øjebliks overvældelse og afmagt eller hvis tankerne bliver for styrende.
  • En realistisk forventing til forældreskabet kan for eksempel være at forvente at få en smule pip af stofbleer over det hele men samtidig simpelthen ikke kunne overskue andet end at sparke det hele over i hjørnet.
  • En lille ting, der kan hjælpe, kan være at tænke på enhver situation som ‘lige nu’ i sikker forventning om, at det ikke bliver ved.

 

OM SOVENDE BØRN

Sovende Børn

Sovende Børn er et online univers for forældre og fagpersoner der søger vejledning og information om babyer og børns søvn og søvnproblemer. 

Formålet er at opkvalificere forældre og fagpersoner til at træffe informerede valg der passer til det enkelte barns søvnsituation.  

 hjemmesiden og deres sociale medier, finder man opdateret og valid information om den tilgængelige forskning samt webinars, workshops, kurser mm.  

Tak fordi du læser med.

Jeg hedder Marie, og jeg er mor til to små drenge. Jeg er også kvinden bag Moonboon, som laver babyudstyr der er produceret af økologiske materialer, hvor det er muligt, med omtanke for mennesker og miljø.

Se vores babyudstyr her.

Min søn skal sove i de bedste omgivelser, og det synes jeg også, dit barn skal. Derfor er jeg særligt stolt af vores GOTS-certificerede slyngevugge og den specialdesignede vuggemotor, som både har hjulpet mig og mange andre forældre til bedre nattesøvn. 

Du kan følge med i Moonboons univers på Facebook og Instagram.