Hvorfor er en strækvikle en god ide?

Dette indlæg er skrevet i samarbejde med Sovende Børn.

Moonboon arbejder tæt sammen med NGOen Sovende Børn og deres team af specialister om at levere nutidig, relevant rådgivning og vejledning indenfor børn og babyers søvn. Læs mere om Sovende Børn i bunden af indlægget.

 

At bære skaber glade hjerner og trygge hjerter

For den enkelte familie kan der være mange forskellige grunde til at vælge at bære sit barn. Det kan være, at dit barn har et stort behov for nærvær. Måske har I flere børn, og ønsker at alle skal have opmærksomhed. Eller måske I bor i lejlighed og skal have barnet med op og ned ad trapper dagligt.

Uanset hvilke grunde der ligger bag jeres valg, så er der en række fordele, som I og jeres barn får ud af, at I har valgt at bære. Og der er faktisk ikke så meget hokus-pokus i det. I dag har videnskaben undersøgt og bekræftet de mange fordele, der er ved at være tæt på hinanden – omsorgsperson og barn.

 

Kærlighedshormonet oxytocin

Når du bærer dit barn, dannes der oxytocin i både barnets og din hjerne, på grund af den glæde og tryghed I oplever ved at være tæt på hinanden. Oxytocin er en fundamental grundsten i forhold til vores sundhed, mentale velvære og vores livskvalitet. Når du bærer, så får både dit barn og du selv glæde af oxytocin-rusen.  

 

At bære stimulerer motorik og sanser

Når vi bærer vores børn, er det med til at understøtte barnets udvikling;

motorisk, sprogligt og i de mange, vigtige koblinger i hjernen. 

Når huden bliver rørt ved, og når barnet kan dufte, høre og se både dig og verden omkring sig. Alt dette er med til at lære barnet om både sig selv, om sin familie og om verden omkring sig. 

Ved at bære skabes der en konstant stimulering af labyrintsansen. Labyrintsansen sørger for, at hjernen modtager besked om vores placering både lodret, vandret og diagonalt.

Alle børn – og voksne – har brug for at få stimuleret deres labyrintsans jævnligt. Vores labyrintsans er nemlig fundamental for vores motoriske udvikling, men i øvrigt også en nøgle i forhold til vores evne til at balancere, koncentrere os og bedømme afstande. Desuden har labyrintsansen stor betydning for vores sproglige udvikling.

 

Den vigtige tilknytning

Når du bærer dit barn, bidrager du aktivt til den tilknytningsproces, som foregår mellem jer. Tilknytning er helt essentiel for os mennesker – i dag er der forskning, som peger på, at tilknytning er lige så vigtigt for barnets udvikling som mad og væske.

Tilknytningen, som skabes i de første år, er med til at forme barnets evner til at danne relationer resten af livet. Og så er tilknytningen med til at danne fundamentet for jeres relation og er derfor også en måde, hvorpå I kan styrke hele familiens sameksistens.

Derudover er den trygge tilknytning med til at give barnet den ultimative tryghed, som det kræver at skulle lære, være nysgerrig og få mod på verden.

 

Mindsker risikoen for efterfødselsreaktioner

Når du bærer, og i det hele taget holder dit barn tæt ved dig, så mindsker du risikoen for efterfødselsreaktioner – hos både mor og far.

Man mener, at det hænger sammen med muligheden for tilknytning, oxytocin-dannelsen og den måde, hvorpå man hurtigt kommer til at lære det lille barn at kende via nærværet. Dette er selvfølgelig også med til at hjælpe jer med at finde jer til rette i de nye roller som forældre og familier. 

 

Praktisk med hænderne fri

Ud over ovenstående fordele ved at bære så er det også værd at nævne, at mange af de forældre, som bærer, fortæller, at bæreredskaberne kan være med til at redde dagen, når den lille har det svært, søger meget kontakt og har brug for ekstra omsorg. 

Bæreredskaberne kan være en hjælp til at opfylde babyens behov, alt imens opvask, madlavning og vasketøj også kan blive klaret. Mange forældre fortæller, at det har reddet hverdagen at kunne bære, fordi det har givet tryghed og alligevel fået det hele til at gå op i en højere enhed. 

Rent praktisk så er det bare fedt at kunne give sit lille nye barn omsorg og kærlighed, alt imens man også kan lave en kop kaffe til sig selv eller gå en tur til købmanden – og så er der altid plads i bussen, når den lille sidder trygt og fast på mor eller far.

 

Opsummering

 • Alle familier kan have forskellige grunde til at vælge at bære; uanset grunden, så følger alle fordelene med.
 • Kærlighedshormonet oxytocin bliver dannet, når du bærer. Oxytocin er essentielt for både børn og voksnes trivsel og sundhed.
 • Alle barnets sanser bliver stimuleret, når I bærer, ligesom barnet oplever motoriske stimuli af at sidde i et bæreredskab.
 • At bære bidrager aktivt til den vigtige tilknytningsproces.
 • Når I bærer, kan I mindske risikoen for efterfødselsreaktioner.
 • Det er praktisk at få hænderne fri – så du også har mulighed for at nå nogle af dagen mere praktiske gøremål.

 

Sikkerhed frem for alt 

Ønsker du at bruge bæreredskaber til at holde dit barn tæt, så er det vigtigt, at du er opmærksom på sikkerheden:

 • Frie luftveje og ingen stof som dækker ansigtet.
 • Bæreredskabet yder alderssvarende støtte.
 • Klæd jer på i forhold til temperatur, vind og vejr.
 • Vær hele tiden opmærksom på dit barn.
 • Det skal være komfortabelt – hvis det føles forkert, så er der sandsynligvis noget, som skal

 

OM SOVENDE BØRN

Sovende Børn

Sovende Børn er et online univers for forældre og fagpersoner der søger vejledning og information om babyer og børns søvn og søvnproblemer. 

Formålet er at opkvalificere forældre og fagpersoner til at træffe informerede valg der passer til det enkelte barns søvnsituation.  

 hjemmesiden og deres sociale medier, finder man opdateret og valid information om den tilgængelige forskning samt webinars, workshops, kurser mm.  

Tak fordi du læser med.

Jeg hedder Marie, og jeg er mor til to små drenge. Jeg er også kvinden bag Moonboon, som laver babyudstyr der er produceret af økologiske materialer, hvor det er muligt, med omtanke for mennesker og miljø.

Se vores babyudstyr her.

Min søn skal sove i de bedste omgivelser, og det synes jeg også, dit barn skal. Derfor er jeg særligt stolt af vores GOTS-certificerede slyngevugge og den specialdesignede vuggemotor, som både har hjulpet mig og mange andre forældre til bedre nattesøvn. 

Du kan følge med i Moonboons univers på Facebook og Instagram.