Kolik

Slyngevugger anbefales til spædbørn med kolik. Et spædbarn græder i gennemsnit halvanden time i døgnet.

Gråden er ganske enkelt den eneste måde, babyen kan kommunikere med sine forældre på. Gennem gråden fortæller din baby, om den har behov for mad, søvn, en ren ble eller omsorg. Alligevel kan det somme tider være svært at regne ud, hvad dit barn prøver at fortælle dig med sin gråd.

Hvis dit barn i de første tre levemåneder græder ustoppeligt – svarende til tre timer i døgnet tre dage om ugen eller mere – kan det muligvis have kolik. I disse tilfælde snakker man om decideret kolikgråd, som kan være meget ubehageligt for barnet såvel som forældrene. Her kommer ens tålmodighed som forælder for alvor på prøve, og mange forældre rammes af stor magtesløshed. Derudover får man sjældent en rolig nattesøvn, når man har et barn med kolik

Sådan diagnosticeres kolik blandt spædbørn

Kolik er ikke en decideret sygdom men snarere en tilstand. Ved en eventuel konsultation hos lægen, vil lægen udelukke, om gråden skyldes en bagvedliggende sygdom. Hvis dette ikke er tilfældet, kræver kolikken umiddelbart ingen medicinsk behandling. Under en konsultation vil lægen spørge ind til, om dit barn ikke kan stoppe med at græde, om det trækker benene op og spænder i maven, om skrigeturene kan komme på alle tider af døgnet og andre lignende spørgsmål.

Der kan være mange årsager til kolik blandt spædbørn. Én af de hyppigste forklaringer er mave-tarm problemer. Dette kan i nogle tilfælde skyldes problemer med fordøjelsen af komælksprotein, hvis barnet får modermælkserstatning. Man kan imidlertid ikke generelt sige at børn, som får modermælkserstatning, har større risiko for at få kolik end andre børn. Fordi kolik er svært at diagnosticere, er der ikke et præcist tal på, hvor mange spædbørn der lider af kolik – vurderingen fra fagfolk svinger mellem 15% og 40% af alle spædbørn i Europa.

Hvordan lindrer man kolik?

Der findes flere forskellige måder, hvor du som forælder kan lindre den smerte, som barnet har, når det er ramt af kolik.

Svøb barnet

Det føles naturligt for dit barn at blive svøbt og vugget. Det vil minde babyen om de vuggende bevægelser inde i livmoderen. Derfor anbefales det også for kolikbørn at sove i slyngevugger, da de fleste spædbørn kan finde ro i en slyngevugge

Behandling ved kiropraktor

Ved små, fine tryk på fingerspidserne af barnet, kan en kiropraktor få barnets låste led til at blive mere fleksible. Behandlingen kan suppleres med zoneterapi, hvor der er fokus på barnets fod, samt de punkter i kroppen, som foden repræsenterer.

Amning

Det er meget vigtigt for dit barn, at det ved amning spiser sig helt mæt i mælk. Hvis dit barn ikke “tømmer brystet” helt, får det for meget af den tynde mælk, som indeholder mere laktose. Den høje mængde laktose kan give barnet en fornemmelse af oppustethed og eventuelt føre til kolik

Disse råd kan lindre dit barn, hvis du har mistanke om, at det har kolik. Husk dog på, at gråden ikke varer ved, og når barnet er ældre end tre måneder, vil den værste gråd i forbindelse med kolik være overstået.

Vil du læse mere om kolik: Netdoktor, Sundhed.dk, Netsundhedsplejersken

Tak fordi du læser med.

Jeg hedder Marie, og jeg er mor til en lille dreng. Jeg er også kvinden bag Moonboon, som laver økologisk, bæredygtigt babyudstyr med omtanke for mennesker og miljø.

Se vores babyudstyr her.

Min søn skal sove i de bedste omgivelser, og det synes jeg også, dit barn skal. Derfor er jeg særligt stolt af vores GOTS-certificerede slyngevugge og den specialdesignede vuggemotor, som både har hjulpet mig og mange andre forældre til bedre nattesøvn. 

Du kan følge med i Moonboons univers på Facebook og Instagram eller lære os bedre at kende her.