Kolik

Nedenstående bygger på egne holdninger og erfaringer. Vi anbefaler at konsultere egen læge ved sygdom eller mistanke om sygdom.

Det er både udmattende og frustrerende at stå med en utrøstelig baby i favnen. De højlydte skrig går direkte i hjertet på mor og far, som forsøger at finde årsagen til den lilles utilfredshed. 

Er gråden hyppig og længerevarende, melder spørgsmålet om kolik sig snart, men hvordan ved du, om din baby har alle symptomer? 

Her på siden kan du læse mere om spædbørnskolik. 

Find blandt andet nyttige informationer om behandling, som kan afhjælpe gråden.

Har min baby kolik?

Skrigeturene hos de mindste er helt almindelige, og der er stor forskel på, om din baby har kolik eller blot er urolig. Som forælder kan det være vanskeligt at afgøre, hvorvidt den lille er ramt eller ej, men lægevidenskaben har en klar definition.

Hvad er kolik?

Kolik er kendetegnet ved, at barnet skriger, græder eller er urolig i over 3 timer dagligt i mere end 3 dage ugentligt.

Til sammenligning græder en baby, der ikke har kolik, gennemsnitligt kun 2 timer om dagen i de første 6 uger.

Det hører også med til definitionen, at barnet ellers er sundt, raskt og følger en normal vægtkurve.

Årsagen til de voldsomme udbrud kender man endnu ikke, og netop derfor er det udfordrende for lægevidenskaben at anbefale en effektfuld behandlingsform. Længere nede i artiklen kan du læse mere om, hvad du selv kan gøre for at hjælpe din grædende baby.

Symptomer på kolik hos baby

Alle børn kan få kolik, og de første symptomer viser sig kun 2 uger efter fødslen. I langt de fleste tilfælde aftager gråden gradvist i løbet af 3-4 måneder, og netop derfor kaldes udbruddene også for 3-månederskolik eller spædbarnskolik. Kolikken klinger af senest, når baby er 5 måneder gammel, og den lille vil ikke have nogle mén efterfølgende.

Det er mest almindeligt, at kolik starter sidst på eftermiddagen eller om aftenen. Gråden intensiveres gennem nogle timer, og barnet vil være utrøsteligt.

Se efter disse ting

Det er ikke kun lange, højlydte grådseancer, som kendetegner spædbarnskolik. Der er også flere fysiske faktorer, som er med til at definere symptomerne. Herunder kan du se, hvilke ting du som forælder også skal være opmærksom på, når du vil afgøre, om din baby har kolik.

Symptomer på kolik

 • Forstyrret og usammenhængende søvn med mange opvågninger eller uro
 • Stor, udspilet mave
 • Meget luft i tarmene
 • Bøvser og gylper markant mere end børn uden kolik

Symptomerne er naturligvis til gene for den lille, der reagerer ved at græde eller skrige – til stor frustration for forældrene. Dog er spædbarnskolik i udgangspunktet ikke farligt, men du bør holde nøje øje med, at baby opretholder en normal vægtstigning.

Taber den lille sig, er det med stor sandsynlighed et tegn på, at skrigeturene ikke skyldes kolik. Er du i tvivl om, hvordan din baby har det, skal du altid tage kontakt til sundhedsplejersken eller lægen.

Hvornår skal jeg søge hjælp?

Det er hårdt at lægge ører til kolik, men sygdommen er ufarlig. Du bør dog altid være opmærksom på dit barns trivsel, og derfor skal du holde øje med følgende ting. Oplever du ændret adfærd eller vægttab, skal du med det samme kontakte din læge med henblik på en undersøgelse.

Du skal kontakte din læge ved disse ændringer i barnets adfærd.

Søg lægehjælp når…

 • Baby kaster op
 • Baby ikke vil spise eller spiser markant mindre
 • Baby ikke tisser eller efterlader andet i bleen
 • Baby virker sløv, apatisk eller er svær at holde kontakt med

Forældre til børn med kolik

Det er opslidende at være forælder til et barn med kolik. I den tid sygdommen raser, sætter det familielivet under massivt pres, og det er afgørende for både far, mor og søskende, at der bliver støttet op om familien.

Når opgaven føles uoverkommelig, kan det have stor betydning for familiens trivsel, at der kommer hjælp udefra, så hverdagslivet fungerer. Et vigtigt skridt er at tale med lægen, som kan give den nødvendige rådgivning, men også opbakning fra venner, kollegaer og familiemedlemmer gør det lettere at løfte opgaven.

Er du ekstremt udmattet, stresset eller depressiv, skal du altid søge lægehjælp. Det er også en god idé at tale med sundhedsplejersken om, hvordan du og din familie på den bedste måde kommer igennem den svære tid med et kolikramt barn.

Lægen stiller diagnosen

Har du mistanke om kolik, bør du kontakte lægen for en grundig undersøgelse af din baby. Desværre kan det være udfordrende at stille en konkret diagnose, for selvom der forelægger en klar definition på kolik, er det ikke muligt at måle sig frem til et endegyldigt svar.

Trods det åbenlyse faktum, at den lille er utilfreds og utilpas, viser hverken blodprøver eller scanninger noget unormalt. Så længe barnet vægtøger og vokser normalt, kan lægen ikke give en direkte årsag til skrigeriet, for baby virker umiddelbart til at være sundt og raskt.

Kolik er ikke arveligt, og man kender endnu ikke årsagen til sygdommen, som aftager gradvist i takt med, at baby bliver ældre. Det er heller ikke muligt at forebygge spædbarnskolik, som derfor kan ramme alle børn.

Årsagen til kolik er endnu ukendt

Forskningen er udfordret, og endnu har man ikke fundet årsagen til, at nogle børn får kolik. Det har været en almindelig kendt teori, at sygdommen skyldes mavekneb, men lægevidenskaben kan ikke konkret underbygge tesen.

Derimod har man hos nogle børn set en sammenhæng mellem indtagelse af komælk og kolik. Man mener derfor, at udbruddene i nogle tilfældes kan skyldes, at baby er overfølsom over for komælk, der benyttes i flere modermælkserstatningsprodukter. Det kan derfor være en mulighed ikke at benytte modermælkserstatning med animalsk mælk, hvis du har mistanke om kolik.

Du kan ikke undgå kolik

Du kan ikke undgå kolik, og behandling af symptomerne kan også være meget vanskelig. Den eneste kendte behandlingsform er tid, for den langvarige, hyppige gråd vil mindskes efterhånden som barnet bliver ældre.

Det kan dog have længe udsigter, da symptomerne først endeligt vil være forsvundet omkring 5-måneders-alderen, og som forældre til en grædende baby vil man derfor gøre alt for at undgå kolik.

Du kan altid søge råd og vejledning hos din læge eller sundhedsplejerske. De har mange erfaringer med kolikramte børn, og kan derfor guide dig gennem grædeturene og give konkrete forslag til, hvordan du lindrer irritationen hos din baby. Naturligvis kan du også selv gøre noget for at hjælpe den lille, og herunder har vi samlet nogle råd til, hvad du selv kan gøre.

Dette kan du selv gøre for at lindre symptomerne

En slyngevugge anbefales til babyer med kolik

Der findes desværre ikke nogen effektiv, dokumentret behandling for kolik, men du kan med fordel forsøge nogle ting derhjemme. Vi kan desværre ikke garantere, at rådene fungerer for dig og din baby, selvom vi selvfølgelig håber, at det minimerer de voldsomme udbrud.

Dette kan du selv gøre

 • For at undgå, at luft samler sig i tarmene og forårsager smerter, kan du lade den lille bøvse flere gange under amning (læs også: Ammestillinger)
 • Din baby skal altid spise sig mæt og i et roligt tempo, så maden kommer ned i maven uden alt for meget luft
 • Sørg for at have en god ammeposition, og spørg gerne din sundhedsplejerske til råds, hvis du er i tvivl om, hvorvidt stillingen er korrekt
 • Den fede, nærende mælk er den sidste, som løber gennem brystet ved amning, og derfor skal du ikke skifte bryst for hurtigt
 • Undgå modermælkserstatning med komælk til den lille, ligesom mor også med fordel kan holde en pause fra at drikke komælk
 • Dråber eller luftdæmpende medicin, der kan fås i håndkøb på apoteket, kan i nogle tilfælde være effektfulde
 • Lyden af vaskemaskinen, tørretumbleren, hårtørreren eller en køretur i bil minimerer symptomerne for nogle babyer
 • Sukkervand kan have en lindrende effekt
 • Flere familier har med fordel benyttet sig af alternativ behandling, for eksempel zoneterapi, osteopati, akupunktur, kiropraktor, fysioterapi eller kraniosakralterapi

Behandling af kolik

Kolik er frustrerende både for forældrene og den lille, men heldigvis viser forskning, at baby ikke for følger senere i livet. Sygdommen er udmattende, men den er ikke farlig, så længe barnet ellers er sundt og raskt.

På samme måde som forskningen ikke kan dokumentere, hvorfor sygdommen opstår, kan de heller ikke behandle kolik effektivt. Derfor må du forsøge flere ting, før du finder en løsning, som kan gøre en forskel for din baby. Det er dog ikke sikkert, du finder præcis den behandling, som forkorter skrigeturene, og i de tilfælde må du blot vente på, at de aftager.

Det vigtigste er, at du bevarer roen og tålmodigt tager hånd om den lille. Husk på, at gråden aftager med alderen.

Alternativ behandling kan være en løsning

I videoen herover kan du høre Aarhus Osteopati fortælle om, hvordan de med babymassage hjælper babyer med for eksempel kolik.

Det er ikke videnskabeligt bevist, at alternativ behandling afhjælper kolik, og måske er det netop derfor, at denne tilgang deler vandene i de små familier. Nogle har stor glæde af zoneterapi, akupunktur, kraniosakralterapi, kiropraktor, osteopati eller fysioterapi, mens andre ikke oplever en ønsket effekt.

Har du allerede prøvet ovenstående uden held, er der heldigvis også andre muligheder for behandling. På apoteket kan du uden en recept fra lægen købe dråber, som kan være smertelindrende for nogle babyer. Vi anbefaler selvfølgelig altid, at du taler med din sundhedsplejerske eller læge, før du på egen hånd behandler dit barn.

Har du prøvet en slyngevugge?

Video: Hør hvordan slyngevuggen har hjulpet denne mor med mere overskud i hverdagen.

Slyngevugger anbefales til spædbørn med kolik. 

De fleste børn kan lide at blive vugget, og særligt de nyfødte har let ved at falde til ro i en slyngevugge.

I det bløde stof fortættes lydene, nærheden intensiveres og de gyngende bevægelser minder barnet om tiden i mors mave.

Det får de mindste til at overgive sig til søvnen. 

Læs mere om slyngevuggen

Tak fordi du læser med.

Jeg hedder Marie, og jeg er mor til en lille dreng. Jeg er også kvinden bag Moonboon, som laver økologisk, bæredygtigt babyudstyr med omtanke for mennesker og miljø.

Se vores babyudstyr her.

Min søn skal sove i de bedste omgivelser, og det synes jeg også, dit barn skal. Derfor er jeg særligt stolt af vores GOTS-certificerede slyngevugge og den specialdesignede vuggemotor, som både har hjulpet mig og mange andre forældre til bedre nattesøvn. 

Du kan følge med i Moonboons univers på Facebook og Instagram eller lære os bedre at kende her.