Slyngevuggen – De 10 mest stillede spørgsmål
Dette indlæg er skrevet i samarbejde med Sovende Børn.
Moonboon arbejder tæt sammen med NGOen Sovende Børn og deres team af specialister om at levere nutidig, relevant rådgivning og vejledning indenfor børn og babyers søvn. Læs mere om Sovende Børn i bunden af indlægget.
Spørgsmål forældre typisk har ift. at bruge en slyngevugge.
Når et spædbarn skal sove, tager mange forældre intuitivt deres baby op, omfavner den og begynder at vugge/bevæge sig op og ned for at berolige nervesystemet, og på den måde hjælpe babyen ind i søvnen.
Det er denne vuggende bevægelse en slyngevugge efterligner, og den kan derfor, i et vist omfang, være med til at aflaste dine arme og ryg, når din baby har brug for at blive vugget.
Vi vil nedenfor besvare de spørgsmål, vi oplever forældre typisk har i forhold til at bruge en slyngevugge.
1. Hvorfor er slyngevuggen anderledes end en vugge eller seng?
Babyer bliver født ud i en verden, hvor der er rigtig mange synsindtryk og tyngdekraften at forholde sig til. Ingen af delene er til stede i samme grad inde i maven. De mange nye indtryk er derfor en voldsom forandring.
Når babyer skal finde ro til at sove, kan det derfor være en god ide at skabe et skærmet miljø, der minder lidt om livmoderen. Derinde var der få visuelle stimuli, babyen var omsluttet af fosterhinden og blev ofte vugget i søvn eller til ro, når moren bevægede sig rundt.
Nogle babyer vågner med det samme eller efter kortere tid, hvis de lægges i en fast vugge eller seng. Slyngevuggen kan, i modsætning hertil, skabe en fornemmelse af at blive holdt og vugget, og mange forældre oplever, at deres baby trives rigtigt godt med den vuggende, afskærmede oplevelse slyngevuggen tilbyder.
2. Hvorfor kan babyen sove flere timer i slyngevuggen med motor, men vågner efter 40-50 min uden motoren?
En babys søvncyklus er ca. 40-55 minutter. Herefter vil der ofte være en let opvågning inden næste søvncyklus. Nogle babyer har nemt ved at komme videre til næste søvncyklus, mens andre har brug for hjælp. Begge dele er normalt.
For mange babyer hjælper den vuggende bevægelse dem til at komme videre til næste søvncyklus.
På den måde kan slyngevuggen anvendes som et redskab, der kan understøtte barnets søvn - samtidig med at det aflaster forældrene. Nybagte forældres trivsel og mulighed for pauser i løbet af døgnet er nemlig også vigtigt at have fokus på.
3. Hvor meget må en baby sove i en slyngevugge?
Det er desværre ikke muligt at svare konkret på hvor meget baby må sove i slyngevuggen. Der findes simpelthen ikke forskning på området. Hvis baby ligger godt og virker til at trives godt med slyngevuggen, så er der som udgangspunkt ikke nogen tidsgrænse. Det er vigtigt, at baby kan bevæge sig frit, særligt i forhold til at kunne bevæge hovedet til hver side (en afstiverbund kan hjælpe med dette).
Variation er en god ting. Det er derfor ikke hensigtsmæssigt, at en baby kun sover i slyngevuggen. Baby kan også sove i et bæreredskab, som en strækvikle, tage en kontaktlur i forældrenes arme eller sove i en barnevogn eller seng.
Bemærk, at der kan være særlige forhold, f.eks. ved kolik eller andet ubehag, hvor søvnen periodevis kun sker i slyngevuggen. Du kan læse mere om dette længere nede.
Det er op til dig at vurdere, hvad du har det bedst med. Der foreligger ingen retningslinjer fra Sundhedsstyrelsen i forhold til hvor meget eller hvor lidt, man må bruge en slyngevugge. Et lille tip er altid at lytte til sin egen mavefornemmelse.
4. Kan en baby blive afhængig af den vuggende bevægelse?
Det korte svar er ja. Men ‘afhængig’ har en meget negativ klang. Der er ingen grund til at tænke, at denne ‘afhængighed’ er negativt. Helt konkret betyder det, at babyen kommer ind i en vane med at falde i søvn imens det vugges - og det er en god ting.
Forskning viser nemlig, at man kan hjælpe sin baby med at falde hurtigere, nemmere og mere roligt i søvn ved at putte babyen på den samme måde hver gang den skal sove – altså bevidst skabe en vane for babyen.
Det behøver ikke være at vugge, men for langt de fleste børn er det en af de ting, der virker rigtigt godt – præcis som det er tilfældet, når man vugger barnet i sine arme.
5. Refluks og kolik – er slyngevuggen en god idé?
En slyngevugge er ofte en særlig god hjælp til de babyer, som af forskellige årsager har svært ved at finde ro eller ikke føler sig veltilpasse. Det er eksempelvis tilfældet med børn, som har kolik eller refluks.
Nogle babyer med refluks vil finde det ubehageligt at ligge i slyngevuggen uden afstiverbund, da krumningen af kroppen kan skubbe en smule til mavesækken, og på den måde gøre tilbageløbet værre. En afstiverbund kan i de fleste tilfælde afhjælpe dette. Nogle babyer vil dog være så påvirkede af refluksen, at de har brug for at være i oprejst position 30-60 minutter efter et måltid, inden de lægges ned.
6. Kan min baby blive kvalt i gylp?
Overholdes vejledningen om, at barnet kan bevæge sit hoved frit fra side til side, vil risikoen for, at barnet kløjs i gylp, være den samme, som hvis barnet lægges i en seng.
For årtier siden lagde man børn til at sove på maven, delvist af frygt for at barnet skulle blive kvalt i gylp, hvis det lå på ryggen. Denne frygt var dog ubegrundet, da luftrøret ved rygleje ligger over spiserøret. Tilbageløb (refluks) og gylp vil skulle løbe ‘opad’ for at komme op i luftrøret, når barnet er i rygleje.
Anbefalingen om rygleje med hovedets frie bevægelighed gælder over hele verden og tager højde for, at barnet kan gylpe.
Du kan læse mere og se grafiske illustrationer her (på engelsk): https://rednose.org.au/article/will-baby-choke-if-he-she-vomits-while-sleeping-on-the-back
7. Slyngevuggen som hjælpemiddel i en svær tid
Forældre til utilpasse babyer vil ofte opleve en kæmpe lettelse, når det lykkes at få barnet til at sove i slyngevuggen. Det kan ikke desto mindre være svært at forholde sig til kommentarer om dårlige vaner eller omtale af ‘afhængighed’, hvis man i forvejen gør sit absolut bedste for at imødekomme barnets behov for trøst og omsorg og oplever, at slyngevuggen giver tiltrængt aflastning.
Slyngevuggen kan være et uvurderligt redskab for familier, der møder og arbejder med omtalte udfordringer.
8. Er det sikkerhedsmæssigt forsvarligt at lægge min helt nyfødte baby i slyngevuggen?
Så længe du følger vejledningen ifht. placering af babyen i slyngevuggen, kan du trygt lægge en nyfødt baby i slyngevuggen.
Med en helt nyfødt - eller et barn, der er meget lille, er det vigtigt, at du er opmærksom på, at babyen ligger stabilt i slyngevuggen, og ikke tilter til siden. Vær særligt opmærksom, hvis du bruger en afstiverbund, da denne typisk vil skabe mere plads i vuggen. Babyen ligger derfor ikke længere ‘krammet’ af slyngevuggens sider.
TIP!
Du kan med fordel lægge en babydyne på tværs af vuggen. På den måde ligger babyen ovenpå dynen med dyne på hver side af sig. Dynen skaber således fylde i begge sider og ‘krammer’ babyen. Nu kan babyen ikke trille til siden, og kan heller ikke få dynen møffet op over hovedet på sig selv.
Dette er i øvrigt et fint trick selv ved lidt større børn, der sparker en del i søvne. I Danmark har vi kultur for, at babyer skal have dyne på, men mange børn sover lige så fint med den puttede fornemmelse fra dynen under og på hver side af sig.
9. Giver slyngevugge fladt baghoved?
Bekymringen om fladt baghoved er ikke knyttet til slyngevugge - eller seng, barnevogn, skråstol, legetæppe eller hvad man ellers kunne tænke sig. Det gælder alle former for rygleje hele døgnet igennem.
Det handler i høj grad om tiden barnet ligger ned og det pres, det helt naturligt giver på hovedet.
Man kan forebygge fladt og skævt baghoved ved at variere hvordan barnet sover, hvordan barnet 'håndteres' i løbet af barnets vågentid og ved at være opmærksom på, at barnet ikke konsekvent ligger med hovedet til samme side. Det gælder som sagt uanset, hvor barnet ligger.
10. Hvordan kan jeg aflaste min babys hoved, når vi bruger slyngevuggen?
Når min baby skal sove:
Det kan være en god idé at lægge en afstiverbund i slyngevuggen; den giver babyen bedre mulighed for at bevæge sin nakke. Øget bevægelighed kan være med til at forebygge fladt eller skævt baghoved, og giver samtidig babyen mulighed for at vende hovedet til siden, hvilket er en fordel, hvis babyen for eksempel skal gylpe.
En kontaktlur, hvor barnet sover mave-mod-mave med mor eller far, er også en rigtig god løsning ifht. at aflaste presset på hovedet under søvn.
HUSK - Forælderen skal være vågen under kontaktluren. Ellers skal en anden voksen evt. have opsyn med den sovende forælder og babyen.
Når min baby er vågen:
Sørg generelt for, at barnet ikke ligger på ryggen i længere tid af gangen i de vågne timer. Når barnet får mælk, hvad enten der ammes eller gives flaske, kan man variere siden, man lægger babyen til. Det samme gælder ifht. hvilken side babyen sover til, hvis babyen sover hos forældrene i sengen eller i seng ved siden af. Mange babyer har tendens til at vende sig mod de dejlige, velkendte dufte fra sine forældre.
Har man brug for at have armene fri, mens babyen er vågen, kan bæreredskaber som f.eks. en strækvikle hjælpe. Babyen kan også ligge på maven i lidt tid, så længe babyen synes, det er rart.
Bemærk:
Hvis din baby altid vender hovedet mod samme side, hvis der kommer en skaldet plet i den ene side af baghovedet eller babyens hovedform begynder at blive skæv eller flad bagpå, så er det tid til at søge hjælp af f.eks. sundhedsplejersken eller egen læge. De kan formidle kontakt til de rette fagpersoner i netop dit geografiske område.
Opsummering
- Slyngevuggen efterligner den afskærmede, vuggende bevægelse, som babyen er vant til fra livmoderen. På samme måde simulerer vuggen også den helt naturlige vuggende bevægelse, som langt de fleste forældre laver, når de holder deres baby i favnen.
- Babyer nyder at blive vugget, og kan ofte bedst finde ind i søvnen ved at blive vugget. Dette er ikke en dårlig vane, men helt almindelig sansestimulation, som barnet både er vant til og har brug for - f.eks. i forbindelse med søvn.
- Din baby skal kunne bevæge hovedet frit. Dette kan hjælpes på vej ved f.eks. at bruge en afstiverbund i slyngevuggen. Det er vigtigt, at babyen ikke kan trille rundt i slyngevuggen, når du bruger afstiverbunden. Støt evt. op med en dyne under babyen.
Om Sovende Børn
Sovende Børn er et online univers for forældre og fagpersoner der søger vejledning og information om babyer og børns søvn og søvnproblemer.
Formålet er at opkvalificere forældre og fagpersoner til at træffe informerede valg der passer til det enkelte barns søvnsituation.
På hjemmesiden og deres sociale medier, finder man opdateret og valid information om den tilgængelige forskning samt webinars, workshops, kurser mm.
Tak fordi du læser med.
Jeg hedder Marie, og jeg er mor til to små drenge. Jeg er også kvinden bag Moonboon, som laver babyudstyr der er produceret af økologiske materialer, hvor det er muligt, med omtanke for mennesker og miljø.
Min søn skal sove i de bedste omgivelser, og det synes jeg også, dit barn skal. Derfor er jeg særligt stolt af vores GOTS-certificerede slyngevugge og den specialdesignede vuggemotor, som både har hjulpet mig og mange andre forældre til bedre nattesøvn.
Du kan følge med i Moonboons univers på Facebook og Instagram.
