Gå til indhold

Ammestillinger

De små, slubrende lyde fra en veltilpas baby, der putter sig ind til mor under amningen, er intet mindre end fantastisk at være vidne til. Nogle gange glider øjnene i, når maven bliver mæt, men andre gange vender og drejer det lille ansigt sig – for hvem vil gå glip af noget? 

Den gode amning styrker båndet mellem mor og barn, men det kan give udfordringer at komme godt fra start. Vi guider dig gennem de bedste ammestillinger i denne artikel.

Der findes flere forskellige ammestillinger

Der findes flere forskellige ammestillinger, du med fordel kan prøve, før du finder frem til dem, der fungerer bedst for dig og din baby. Nogle ammestillinger er gode til nyfødte, mens andre modvirker luft i maven eller er perfekte, hvis du vil amme i vikle. 

Det kan være en god idé at skifte ammestilling jævnligt, så alle kirtler stimuleres og tømmes. Det giver dig de bedste forudsætninger for et sundt ammeforløb, hvor mælkeproduktionen forbliver stabil. 

Den klassiske

Den traditionelle eller klassiske ammestilling er den, de fleste forbinder med amning. I bybilledet er det ofte den, der anvendes, for den kan bruges overalt: På bænken i parken, i bussen, toget, på caféen eller hjemme på sofaen.

I den klassiske stilling lægges barnet tæt på mor – mave mod mave. Dels giver det en god kropskontakt mellem mor og barn, dels giver det mulighed for øjenkontakt under amningen.

Mødre, der har stor ammeerfaring, har især glæde af denne måde at made på, men da ammestillingen er siddende, kan den være vanskelig for førstegangsmødre. God støtte kan være svær at give i den siddende position, og netop støtten er afgørende for, at baby kan suge rigtigt. Mange drager fordele af en ammepude, som aflaster og støtter på den rigtige måde.

Tvillingestilling

Det er ikke kun tvillingemødre, der kan bruge denne ammestilling, selvom navnet måske får det til at lyde sådan. Stillingen er derimod et godt alternativ til den klassiske, vi netop har beskrevet, og særligt mødre, der har født ved kejsersnit, har glæde af denne skånsomme stilling. 

I tvillingestilling ligger baby med hovedet mod brystet og kroppen under armen på mor. Det kan være en god idé at støtte den lille med puder, så hovedet placeres direkte ud for brystet, og støtter du samtidig babys bakke og ryg, har barnet de bedste betingelser for at suge mælk.

Liggende ammestilling

Den liggende ammestilling er behagelig og afslappende. Mange mødre ynder at bruge den om natten, da baby blidt kan lægges til brystet, og mor kan lukke øjnene lidt imens. Stillingen er også god til kvinder, der har fået kejsersnit, for modsat den siddende ammestilling belaster den arret minimalt. 

Du ligger på siden i denne stilling, og baby lægges til brystet, så der opstår kontakt mave mod mave. I en liggende ammestilling skal du være opmærksom på, at babys næse er lige ud for din brystvorte, så den lille nakke kan bukke rigtigt, og baby dermed kan suge optimalt.

Føler du dig usikker på, om den lille triller rundt undervejs, kan du lægge et sammenrullet tæppe eller en pude bag barnets ryg. 

Krydsende ammestilling

En krydsende ammestilling har flere lighedspunkter med den klassiske, for her ligger baby også i favnen på mor, så maverne mødes. Husk at støtte den lille undervejs, og løft gerne hovedet med puder, så det er lige ud for brystet. På den måde får baby meget lettere ved at die.

Det er ikke alle børn, der har lige let ved at suge mælken til sig. Oplever du, at din baby er udfordret, og har problemer med at få ordentligt fat, er den krydsende stilling god at prøve. Den giver dig lov til at hjælpe barnet og støtte solidt, så amningen kan blive en succes.

Laid back ammestilling

Hvis modermælken løber hurtigt, er laid back ammestilling en god position. I en tilbagelænet stilling bremses den hurtige nedløbsrefleks, så barnet kan suge i et langsommere tempo og dermed undgå luft i maven eller at få mælken galt i halsen.

Ved laid back er mor halvt liggende og halvt siddende, mens barnet placeres mave mod mave. Den lille kan både ligge direkte på mors mave eller på tværs.

Den bedste ammestilling til kvinder med kejsersnit

De fleste kvinder, der har født ved kejsersnit, vil i tiden efter opleve ømhed, mens arret heler. Det er helt naturligt, men det kan give udfordringer med amning. I mange ammestillinger placeres barnet nemlig mave mod mave, og den lille vil derfor nemt komme til at mase eller trykke på arret.

Laid back eller liggende positioner er derfor de bedste ammestillinger at bruge, hvis arret skal aflastes.

Kinamand

Vil du amme i kinamand, lægger du dig på ryggen, og lader den lille sidde på hug op ad dig, så barnet placeres i armhulen. Det er vigtigt med stabil støtte i denne ammestilling, da baby let kan falde sammen i ryggen.

Fordelene ved stillingen er imidlertid mange, da barnet let kan få fat om brystet. Mange mødre oplever også, at baby tømmer brystet bedre i denne stilling. Især kvinder, som har meget mælk eller en hurtig nedløbsrefleks, vil have glæde af kinamanden. Barnet kan nemlig suge i et roligt tempo, når det placeres på denne måde.

Indianer

Du kender også ammestillingen indianer som tvillingestilling eller footballstilling, da den kan bruges til at amme to børn på samme tid. Baby lægges ved siden af mor med retning ind mod armhulen, så den lille ligger tæt ved brystet og mærker den tætte kropskontakt.

Indianer er desuden en ammestilling, som er kendt for at øge mælkeproduktionen.

Sådan skal du amme i en vikle

Hud-mod-hud-kontakt er afgørende – især i barnets første levetid. Den tætte kontakt skaber et særligt bånd mellem mor og barn, og netop den forbindelse forstærkes under amningen. Viklen er derfor et vigtigt værktøj, for den giver dig både mulighed for at opretholde en tæt kropskontakt til din baby samtidig med, at du frit kan bruge armene.

Bruger du viklen meget, vil du med stor sandsynlighed få brug for at amme, mens barnet bæres. Både nyfødte og større barn kan ammes i bæreredskabet, men der er forskel på, hvordan du skal gøre. Derfor kan man heller ikke tale om, at der findes en decideret ammestilling til vikle. Du løsner blot viklingen, så baby placeres mave mod mave og lige ud for brystet.

Barnet ammes siddende på denne måde, og ofte vil du opleve, at den lille roligt falder i søvn, når maven er mæt.

Vi har hos Moonboon udviklet vores eget GOTS-certificerede strækvikle i økologisk bomuld.

Ingen ammeforløb er ens

Det er ikke kun førstegangsforældre, der bliver udfordret på ammefronten. Selv de forældre, der har flere børn, kan opleve frustrationer, når det nye familiemedlem skal falde til. Det skyldes, at ingen børn er ens, og netop derfor må dit ammeforløb tilpasses den baby, du har i armene.

Forudsætningen for det gode forløb begynder kort tid efter fødslen, hvor baby søger moderens bryst som noget af det første. Når den nybagte familie er tilbage i hjemmets trygge rammer, er det vigtigt, at der hurtigt skabes gode rutiner.

Du vil med stor sandsynlighed opleve, at baby har behov for at spise ofte. En god tommelfingerregel er, at barnet skal ammes mellem 6 og 8 gange i døgnet, men efterspørger dit barn brystet oftere, skal du naturligvis efterkomme behovet. En nyfødt ammes omkring hver 3.-4. time.

Hvor længe skal jeg amme ad gangen?

Det er umuligt at sætte tid på, hvor længe du skal amme ad gangen. Du skal i stedet lytte til din babys behov og lade den lille spise i sit eget tempo. I ammeforløbets opstart vil du med stor sandsynlighed opleve, at amningen varer længere, fordi baby lige skal lære, hvordan man sutter rigtigt. 

Du kan heldigvis hjælpe den lilles teknik på vej med gode ammestillinger.

Du kan selv øge din mælkeproduktion

Det gode grundlag for en succesfuld amning lægges allerede i babys første uge af livet. Mælkekirtlerne, som skal mætte din babys mave, skal vækkes, så brystet kan tømmes for råmælk, og du kan forsyne den lille med mad i takt med, at barnet vokser og har brug for mere mælk for at blive mæt. 

For at komme godt fra start, skal alle mælkekirtler aktiveres, så amningen helt fra begyndelsen kan forløbe stabilt. Det sikrer du blandt andet ved at benytte de forskellige ammestillinger, vi har beskrevet i denne artikel. Hver enkelt position fremmer nemlig mælkeproduktionen på sin egen måde.

Samtidig er babys sugeteknik også afgørende for det gode forløb. Vi anbefaler, at du spørger din jordemoder eller sundhedsplejerske om gode råd, hvis du oplever, at den lille ikke kan få ordentligt fat i brystet. Det er som regel kun små justeringer, der skal til, før barnet kan stimulere mælkekirtlerne og die optimalt. 

Det er vigtigt at skifte ammestilling ofte

Det er en fordel at amme i forskellige stillinger, men uanset hvilken du foretrækker, er det essentielt, at din baby suger godt.

Fordele ved at skifte ammestilling ofte:

  • Den nyfødte får mere råmælk
  • Mælkeproduktionen øges, når brystet tømmes helt
  • Mælkekirtlerne startes bedre
  • Skiftende stillinger forebygger brystbetændelse og mælkeknuder
  • Gulsot og vægttab forebygges

Den gode natamning

Baby spiser ofte – også om natten. I takt med, at den lille bliver ældre, og mavesækken udvides, bliver behovet for natamning mindre. En mæt baby sover bedst, og vil du opnå et langt søvnstræk, er et godt ammeforløb afgørende. 

I dagtimerne er en siddende ammestilling den, de fleste foretrækker, men om natten er en liggende position en klar fordel. Her kan du roligt trække barnet til dig og lade det die, mens du selv småsover. Barnet vil falde til ro, når det har spist, og efter et par gange falder det selv til brystet, så du ikke behøver at guide eller tænde lyset. 

Det skal ikke gøre ondt at amme

Det må aldrig gøre ondt at amme. Hver gang den lille lægges til brystet, skal det være en god oplevelse for både mor og barn. Hvis du oplever smerter i forbindelse med amningen, og ingen af ovenstående ammestillinger kan afhjælpe dit problem, skal du tage fat i sundhedsplejersken.

Sammen kan I finde grunden til, at du oplever ubehag. Nogle gange er det de mindste justeringer, der skal fortages, før et ammeforløb kan flyde uden problemer.

Du må gerne give flaske

Mor, det helt okay at give flaske. Du har med sikkerhed afprøvet alle de gode ammestillinger, talt med din sundhedsplejerske og fulgt et hvert råd uden held. Du kender dit barn bedst, og du ved, hvornår det er tid til at skifte brystet ud med flasken.

Det vil også bringe far på banen, så du kan blive aflastet både i dag- og nattetimerne.

Tid til at stoppe amningen

Din baby udvikler sig hurtigt, og fra uge til uge vil du se, hvordan den lille vokser sig stor. Det betyder også, at modermælk ikke længere er nok til at mætte maven. 

Det er helt naturligt, at amningen mindskes, når nye fødevarer introduceres. Når den lille selv griber ud efter koppen med vand eller tager fat om skeen for at spise grød, er det et tegn på, at ammeforløbet snart afsluttes. Hvornår det sker, kan der ikke sættes en dato på, for de fleste forældre oplever, at det sker gradvist.

Fra amning til skemad

Den nyfødte spiser oftere end barnet på 6 måneder eller 1 år. Årsagen er, at den nyfødtes mave er mindre, og derfor oftere skal fyldes, men det skyldes også, at barnet sover meget.

Det store barn spiser mere, men ikke nær så hyppigt, og det er helt almindeligt, at et barn på 1 år kun ammes en gang om dagen. Herefter udfases amningen som regel, og mange børn fravælger endda selv brystet til fordel for andre fødevarer.

Stop amningen gradvist

Der er stor forskel på, hvor længe det enkelte barn ammes, og derfor skal du altid lytte til din babys behov. Det anbefales dog, at amningen stoppes gradvist af flere årsager.

Dels giver det dig mulighed for sænke din mælkeproduktion i et tempo, som kroppen kan klare, og samtidig er det trygt for den lille, at amningen ikke stopper brat. Husk på, at det for barnet har været en vigtig forudsætning for at knytte sig til dig, og der ligger meget tryghed og hygge i at putte sig til mors bryst.

Har du brug for en ammepude?

ANDRE LÆSTE OGSÅ

Kurv

Din kurv er tom.

Udforsk Moonboon

Vælg variant