Spilledåser, bamser eller speaker med lyd fra livmoderen, en gylpeklud der dufter godt af mælk og den elskede – eller måske forhadte – yogabold?
Der er næsten ingen grænser for, hvad man kan finde på for at hjælpe sit barn ind i søvnen.
Hvad er søvnhjælp?
Søvnhjælp er alle de ting, vi som forældre gør for at hjælpe vores baby til at sove.
Langt de fleste forældre vugger for eksempel helt instinktivt deres lille nyfødte baby – det ligger simpelthen i vores natur at vugge den lille baby og måske også ’shysse’ lidt på den for at berolige den.
Derudover tilbyder langt de fleste forældre også babyen mælk fra bryst eller flaske. De klapper babyen lidt på numsen, nusser babyen, pakker babyen i dynen og synger måske en sang mens de danser lidt rundt.
Når babyen er nyfødt, føles alt dette indlysende. Men hvad gør man, når babyen ikke er spæd længer og evt. har behov for mere end en sang og en tår mælk for at finde ro?
Intet ændrer sig. Du skal stadig give ro og opmærksomhed. Babyen har stadig brug for hjælp til at finde ind i søvnen og kan have brug for jeres hjælp i nogle år frem. Hjælpen er måske bare lidt anderledes. Prøv jer frem og find den metode der virker bedst for jer – og tilpas, når det er nødvendigt.
Forstå dit barns behov for søvnhjælp
For at babyen kan sove, må dens autonome nervesystem være i ro. Det er nørdet, vi ved det godt. Men det betyder faktisk bare, at babyens krop og hjerne må føle sig tryg og passet på.
Modsætningen til dette er et barn, der er oprevet og i ‘kæmp eller flygt’-mode, som er alle menneskers indbyggede ‘alarmsystem’ overfor mulig eller opfattet fare. Barnets krop udskiller adrenalin først og ved forlænget ‘alarm’ cortisol, og barnet kan for eksempel fægte med arme og ben, forsøge at komme væk fra tremmesengen, skubbe sig væk fra dig, når du forsøger at lægge det til at sove, eller græde helt utrøsteligt.
Adrenalinen og kortisolen gør det umuligt for barnet at sove – eller overvælder barnets system, så det lukker ned og presser barnet ind i søvnen for at beskytte barnet mod oplevelsen, der har gjort det oprevet.
Og hvad opfatter en baby så som ‘fare’?
Det kan være alt fra, at babyen ikke kan mærke, se eller lugte mor eller far, til at den har en fyldt ble, der generer, eller at den bare ikke bryder sig om at ligge i sin tremmeseng. Det kan sågar være noget så simpelt som, at din baby er vågnet, før den var klar, men ikke selv kan finde tilbage i søvnen.
Det er således ganske små ting, der måske kan være svære for os voksne at forstå, som kan bringe barnets nervesystem ud af balance.
Kropskontakt og bevægelse hjælper søvnen på vej
Babyer kan som udgangspunkt ikke selv bringe sig fra ‘kæmp eller flygt’-mode til igen at være i ro. Som vi tidligere har beskrevet i vores blogindlæg med titlen ‘Hvad er normal babysøvn’, har langt de fleste babyer brug for at ‘låne’ den voksnes nervesystem og få hjælp, når de skal finde tilbage til roen.
Undersøgelser viser, at denne form for ‘lån’ af nervesystemet via kropskontakt og bevægelse er en af de mest effektive midler til at hjælpe en baby tilbage til roen. Overordnet set kan det endda mindske hvor ofte og hvor længe, barnet er uroligt eller græder.
På sygehuse kan man ligefrem se, at børn, der er født for tidligt eller på anden vis har brug for hjælp, kommer sig hurtigere, og at de nemmere holder temperatur, hjerterytme og iltmætning stabilt, når de har mulighed for at være hud-mod-hud med deres forældre.
Dit hjerte der banker, din duft der beroliger, og din krop der rører babyen og vugger, er alt sammen med til at frigive den vigtigt oxytocin, der er med til at regulere barnets urolige nervesystem. Det hjælper barnet tilbage til roen, når det har været ked af det – og ind i søvnen ved sengetid.
Oxytocin kort fortalt:
Oxytocin dæmper de stress-udløste reaktioner i hjernens HPA akse (Hypothalamus-hypofyse-binyre-aksen) og regulerer cortisol (stress-hormon) ned til et normalt niveau.
Der er også en hel række andre hormoner i den domino-effekt, men det bliver lige nørdet nok.
Søvnhjælp til trætte forældrearme og nervesystemer
Når vi nu ved, hvor essentielt det er for barnet at få denne hjælp til at finde vej til roen og ind i søvnen, så bør snakken også falde på lange trætte arme og forældrekroppe, der trænger til at oplade deres eget nervesystem. Det kan nemlig være rigtigt hårdt i længden at skulle regulere ikke kun sig selv, men også sit barn – særligt hvis barnet for eksempel græder meget eller har brug for rigtig meget søvnhjælp.
Det er helt normalt at søge en eller anden form for aflastning, så man ikke ‘er den’ 24/7 hver evig eneste dag. Det kan de færreste holde til, uanset hvor meget man elsker sin baby og forstår vigtigheden af kontakt og vuggeri.
Nogle lægger barnet i en slyngevugge, eventuelt med motor på, eller benytter et bæreredskab. Andre hopper på yogabold foran tv’et eller triller en tur med barnevognen. Alt sammen i forsøg på at hjælpe barnet med at finde søvnen – og blive i søvnen.
Slyngevuggen tilbyder en løsning, der ikke involverer konstant forældrehandling, men ellers er det fælles for disse løsninger, at barnet hjælpes på en måde, der forsøger at efterligne arme, der holder og vugger – fordi det bare er dét, der virker.
Alt er en fase
Sover din baby hele natten i slyngevuggen – med motoren tændt? Sover din baby begravet i din armhule og har behov for at blive ammet – hele natten lang? Har din baby forelsket sig i barnevognen, som derfor står for enden af dobbeltsengen, mens tremmesengen mest af alt agerer vasketøjskurv?
Bare rolig. Lige om lidt ændrer det sig, det kan du vide dig sikker på. ‘Det er en fase’ siger din kollega med et lidt ældre barn. Det hele er en fase, simpelthen fordi din baby udvikler sig helt ekstremt i de første leveår, som vi også har beskrevet i vores blogindlæg om Tigerspring.
Du vil nok opleve, at lige som du troede, at du havde løst ligningen til at få din baby til at glide mæt og tilfreds ind i søvnen – så bliver du tromlet ned af en ny fase, der kræver en anden slags søvnhjælp.
For nogle hjælper det at messe ‘det er en fase’, igen og igen. Andre føler nærmest, at de bliver bims, hvis de hører den sætning bare én eneste gang til. Vi kommer bare ikke udenom, at babyer virkelig lever i nuet – og vupti, så har de gang i noget nyt, før du selv kan nå at omstille dig.
Dårlige vaner – eller bare ’whatever works’?
Uanset hvordan du vælger at hjælpe din baby til ro og søvn, så er det dit valg som forælder. Glem alt om dårlige vaner. Stress ikke over, om din baby nogensinde lærer at falde i søvn selv. Det lover vi dig, at den vil – under normale omstændigheder.
Din baby har bare brug for din hjælp først, så den igennem tusindvis af putninger hjælpes til at finde ro og komme ind i søvnen. Indtil babyens nervesystem er modnet nok til at forsøge at regulere sig selv. Nogle babyer begynder allerede at øve sig efter få måneder – mange har brug for nogle år, før de er klar. Begge dele er helt normalt, og du har således ikke gjort noget forkert, hvis mødregruppens babyer ikke har brug for samme søvnhjælp som din baby har.
At tilbyde dit barn hjælp til at finde søvnen kan aldrig være en dårlig vane, så længe det virker for jer. Og hvis det en dag ikke virker mere – så kan I lave det om.
Opsummering
- Søvnhjælp er alle de ting, vi som forældre gør for at hjælpe vores baby til at sove.
- Babyens krop og hjerne må føle sig tryg og passet på for at kunne sove.
- Kropskontakt og bevægelse er nogle af de mest effektive midler til at hjælpe en baby til ro.
- Ofte anvendt søvnhjælp er at holde og vugge barnet. Eller hjælpe barnet på en anden måde, der forsøger at efterligne arme, der holder og vugger – for eksempel med en slyngevugge.
- Babyen gennemgår mange forskellige faser med behov for forskellige former for søvnhjælp – så husk at lytte og være omstillingsparat.
- Uanset hvor længe dit barn har brug for søvnhjælp, vil det selv lære at falde i søvn med tiden.
- At tilbyde dit barn hjælp til at finde søvnen kan aldrig være en dårlig vane, så længe det virker for jer.