Tigerspring kræver kærlighed og tålmodighed

Det er ikke længe ad gangen, din baby ligger på lur, men det har du nok allerede opdaget. De fleste børn springer ud i livet med et brøl, som sender et ekko gennem familien.

Tigerspring.

Vi kan lige så godt afsløre det: det er hårdt at være forælder til en baby i tigerspring, men vi lover, det kun er fase. Snart springer baby videre til næste step i sin udvikling og det, der udfordrer i dag, er forbi i morgen.

Så kig i kalenderen og begynd nedtællingen. Tigerspring kan nemlig forudses med ganske få dage, så læs med nu, og find ud af, hvad der venter forude.

Når tårer og smil står på spring

Tårer, skrål og trætte forældre fra morgen til aften, kender du scenariet? Det ene øjeblik bærer du en utrøstelig baby på armen, men som ved et trylleslag stopper tårerne med at trille og skrigene bliver store, glade smil.

Hvad skete der lige der?

Din babys udvikling er ren Jekyll and Hyde, og til tider har du svært ved at afkode, hvem der egentlig ligger i vuggen. Monsteret eller den blide baby? Men vi er her for at fortælle dig, at monsteret kun er på besøg, for alting er en fase, og selvom babys udvikling ikke kan sættes på formel, forsøger forskerne alligevel. De kalder faserne for tigerspring.

Hvad er tigerspring?

Du har sikkert hørt om dem, men hvad er tigerspring egentlig?

Tigerspring er de tidspunkter, hvor din baby udvikler sig særligt meget.

Du ved selv, hvor vildt det kan være at lære nye ting, så forestil dig bare, hvordan det må være for et lille menneske, der endnu ikke har noget begreb om verden. Tja, som faktisk ikke rigtigt kan se verden tydeligt med sine øjne endnu. Det må være overvældende. Måske endda lidt skræmmende?

Så når verden ændrer sig markant, og alt det trygge pludselig føles nyt, reagerer din baby – med skrig, skrål og tigerbrøl. De fleste børn græder mere under et tigerspring, og kræver større opmærksomhed fra dig. Men vi siger det lige igen: det er en fase, og tigertårerne tørrer snart.

Din baby tager 10 tigerspring

10 tigerspring – så er både du og baby ude på den anden side. I hvert fald på papiret, hvor tigerspring inddeles efter, hvor mange uger din baby er. Du regner ud fra terminsdatoen, så lad os sige, at hvis barnet blev født 39+0, tager det sit 5-ugers tigerspring, når alderen siger 6 uger. Er barnet født senere, vil det samme spring blive taget tidligere.

Det er helt almindeligt, at dit barn er mere uroligt i tiden omkring tigerspringene, for der sker meget i det lille hoved og i den lille krop lige nu. Derfor kan dagene før og efter været præget af ekstra pylren og øget behov for nærhed.

I gennemsnit tager tigerspring mellem en og fem uger afhængig af, hvilket spring dit barn gennemgår. Nogle gange er det overstået på få dage, mens du andre gange må væbne dig med tålmodighed i mere end fem uger. Det er nemlig forskelligt, hvor voldsomt børn oplever de forskellige udviklingstrin.

5 uger: det første tigerspring

Det første tigerspring venter efter 5 uger, og måske har øget gråd og sensitivitet allerede afsløret, at noget står på spring. Det første spring skaber store forandringer i dit barns verdensbillede, som overvældet af stimuli har svært ved at falde til ro.

Barnet har brug for øget nærhed nu, og selvom det er hårdt med de mange tårer og den manglende søvn, tager det første tigerspring heldigvis sjældent mere end et par dage. Og belønningen? Det er nu, din baby lærer at smile.

8 uger: babys andet tigerspring

Vi springer videre til det andet tigerspring, som baby oplever efter 8 uger. Igen er det gråd og manglende søvn, som afslører, at et spring er på vej, men du oplever også, at barnet bliver mere utryg og måske endda er tilbageholdende over for fremmede.

Selv den mest madglade baby mister også appetitten under det andet tigerspring. Beder barnet om noget at spise? Så snart der er serveret, er det ikke godt nok, og maden bliver sendt retur til kokken.

I dette tigerspring lærer barnet sin stemme at kende, og lyde sprudler fra struben. Et skrig af glæde sættes fri! Desuden har tigeren lært barnet, at det har hænder og fødder, som kan bruges til at gribe om legetøj.

12 uger: babys tredje tigerspring

Tigerspringene kommer oftere og oftere, og føler du dig træt efter 12 uger, så forstår vi dig godt. Det tredje tigerspring stiller store krav til mor, for det er kun dig, der duer. Så far? Nu må du stå på sidelinjen og støtte, så længe denne fase folder sig ud.

Med et 12 ugers tigerspring lærer baby at holde hovedet selv, og av… Pas på! Dit barn har fået øjnene op for ansigter og vil gerne gå på opdagelse i dit. Har du langt hår? Så sæt det op i en knold eller vær forberedt på, at tigeren tager fat i det og trækker til…

19 uger: babys fjerde tigerspring

Vi begynder med en lille advarsel: det fjerde tigerspring trækker tænder ud, for det er babys længste spring, som begynder nu.

Når tårerne stilner af efter et par uger, og udmattelsen kan føles total, får du belønningen: nu ruller baby rundt fra ryg til mave, og en helt ny verden venter på at blive udforsket. Lyde, musik og stemmer er også spændende, så det skal fejres med lækker mad. Er du klar til at gå i køkkenet og lave en festmenu, skal der grød og mos på tallerkenen, for nu er baby motorisk klar til det.

26 uger: babys femte tigerspring

Hold ud! Din baby er snart igennem halvdelen af tigerspringene, og måske har du nu lært tegnene at kende? Gråd, tæt kontakt, manglende appetit og utryghed ved fremmede kommer igen og igen, når baby bevæger sig mod et spring.

Det femte tigerspring er spændende, for efter 26 uger forstår baby, hvordan sammenhænge og afstande fungerer.
Vildt! Man kan komme noget ned i bøtten her og klodsen passer i kassen der. Mor! Far! Se!

Det er flot skat, tænker du, mens du glæder dig over, at dit barn har lærer at komme ting i kasser, krukker og kurve.

37 uger: babys sjette tigerspring

Verden skal udforskes! Alt skal undersøges! Ingenting må man gå glip af, og baby begynder nu at forstå, at der er forskel på ting. Ærter og æbler er ikke ens, men de kan spises – og de smager godt!

Det sjette tigerspring, som mange kalder 37 ugers springet, er spændende – også for dig! Dit barn er klar til at opleve verden og lære nye ting, så nu kan I gå på opdagelse sammen. Find bøgerne frem og begynd at læse, for snart er det tid til at sige de første ord.

46 uger: babys syvende tigerspring

Planlægning er alfa og omega i en moderne verden, og faktisk er det netop det, baby lærer efter 46 uger, når det syvende tigerspring begynder.

Nu finder barnet ud af, hvordan ting passer sammen, og det er tydeligt, hvordan den lille hjerne knager og brager for at få tingene til at hænge sammen. For at planlægge, hvordan ting sættes sammen – som for eksempel de to klodser i kassen der.

55 uger: babys ottende tigerspring

De er hårde, tigerspringene, men kan du se, hvordan din baby udvikler sig? Det er snart en stærk personlighed med øget bevidsthed og egen vilje, som sidder foran dig. Fra dag til dag bliver barnet mere selvstændigt, og det ottende tigerspring er endnu et skridt på vejen.

Planlægnings-genet udvikler sig stadig efter 55 uger, og når barnet er over et 1 år gammelt, er forståelsen pludselig en helt anden. Det er ikke længere en baby, du har, men et barn, som ved, hvornår det er tid til at spise frokost, hvad det betyder at gå på indkøb eller besøge mormor.

Så nu kommer de… Raserianfaldene. Som perler på en snor når tigeren skal prøve grænser af. Men som med alle de andre spring, ved du nu, at tigeren kan tæmmes og de voldsomme udbrud forsvinder igen.

64 uger: babys niende tigerspring

Du har været forælder i langt over et år, så nu anser du nok dig selv for at være rutineret, gør du ikke? Med god grund, vil vi mene, for du har styr på tingene. Det ved din baby. Så det skal udfordres.

Det niende tigerspring byder på børn, der kaster sig på gulvet i raseri, modsætter sig alt, hvad du siger, og forsøger at sætte deres egen dagsorden. Det kræver arbejde, for nu skal barnet lærer at forstå og acceptere regler. Dine regler.

Så læg armen om tumlingen og fortæl – stille og roligt – hvordan tingene er hjemme ved jer. Noget er rigtigt, noget er forkert, og sådan er verden nu en gang skruet sammen.

75 uger: det sidste tigerspring

Det kræver næsten en medalje, for du har fortjent den! Det sidste tigerspring venter, men I når i mål. Det er nu efter 75 uger, barnet lærer at forstå, det er en del af en kultur og en familie. Mor har én rolle, far en anden og mormor en tredje.

Og hvad med mig, hvilken rolle har jeg? Det er spørgsmålet, baby søger svar på under det sidste tigerspring. Samvittighed og selvtillid udvikler sig nu, og barnet finder ud af, at ikke alle mennesker er ens. Det er vigtig læring, som er til gavn gennem hele livet.

Tak fordi du læser med.

Jeg hedder Marie, og jeg er mor til en lille dreng. Jeg er også kvinden bag Moonboon, som laver økologisk, bæredygtigt babyudstyr med omtanke for mennesker og miljø.

Se vores babyudstyr her.

Min søn skal sove i de bedste omgivelser, og det synes jeg også, dit barn skal. Derfor er jeg særligt stolt af vores GOTS-certificerede slyngevugge og den specialdesignede vuggemotor, som både har hjulpet mig og mange andre forældre til bedre nattesøvn. 

Du kan følge med i Moonboons univers på Facebook og Instagram eller lære os bedre at kende her.