Gå til indhold

Tigerspring kræver kærlighed og tålmodighed

Author cover

Søvnvejleder, børnesøvnekspert og mor til 4

Om mig

Det er ikke længe ad gangen, din baby ligger på lur, men det har du nok allerede opdaget. De fleste børn springer ud i livet med et brøl, som sender et ekko gennem familien.

Tigerspring.

Vi kan lige så godt afsløre det: det er hårdt at være forælder til en baby i tigerspring, men vi lover, det kun er fase. Snart springer baby videre til næste step i sin udvikling og det, der udfordrer i dag, er forbi i morgen.

Så kig i kalenderen og begynd nedtællingen. Tigerspring kan nemlig hos nogle børn forudses med ganske få dage, så læs med nu, og find ud af, hvad der venter forude.

I bunden af indlægget deler vi et effektivt tip til, hvordan du gør tigerspringene mere overskuelige for dig og dit barn.

Når tårer og smil står på spring

Tårer, skrål og trætte forældre fra morgen til aften, kender du scenariet? Det ene øjeblik bærer du en utrøstelig baby på armen, men som ved et trylleslag stopper tårerne med at trille og skrigene bliver store, glade smil.

Hvad skete der lige der?

Der er fuld fart på din babys udvikling, og til tider har du svært ved at afkode, hvem der egentlig ligger i vuggen. Monsteret eller den blide baby? Men vi er her for at fortælle dig, at monsteret kun er på besøg, for alting er en fase, og selvom babys udvikling ikke kan sættes på formel, forsøger forskerne alligevel. De kalder faserne for tigerspring.

Hvad er tigerspring? 

Du har sikkert hørt om dem, men hvad er tigerspring egentlig?

Tigerspring er de tidspunkter, hvor din baby udvikler sig særligt meget.

Du ved selv, hvor vildt det kan være at lære nye ting, så forestil dig bare, hvordan det må være for et lille menneske, der endnu ikke har noget begreb om verden. Tja, som faktisk ikke rigtigt kan se verden tydeligt med sine øjne endnu. Det må være overvældende. Måske endda lidt skræmmende?

Så når verden ændrer sig markant, og alt det trygge pludselig føles nyt, reagerer din baby – med skrig, skrål og tigerbrøl. De fleste børn græder mere under et tigerspring, og kræver større opmærksomhed fra dig.

Men vi siger det lige igen: det er en fase, og tigertårerne tørrer snart.

 

Andre former for udviklingsspring

Babyer er ofte enormt uforudsigelige, men som med tigerspring er der bestemte tidspunkter de første leveår hvor man kan se at mange børn har en bestemt adfærd, ofte knyttet til at barnet gennemgår en særlig intens udvikling.

Tigersspring er én slags udviklingsspring. Måske har du også hørt om appetitspring eller søvnregression? Nogle kalder det også ammespring eller søvnspring. Hvad dét lige handler om kan du læse om længere nede i artiklen. 

 

Din baby tager 10 tigerspring

10 tigerspring – så er både du og baby ude på den anden side. I hvert fald på papiret, hvor tigerspring inddeles efter, hvor mange uger din baby er. Du regner ud fra terminsdatoen, så lad os sige, at hvis barnet blev født 39+0, tager det sit 5-ugers tigerspring, når alderen siger 6 uger. Er barnet født senere, vil det samme spring blive taget tidligere.

Det er helt almindeligt, at dit barn er mere uroligt i tiden omkring tigerspringene, for der sker meget i det lille hoved og i den lille krop lige nu. Derfor kan dagene før og efter været præget af ekstra pylren og øget behov for nærhed.

I gennemsnit tager tigerspring mellem en og fem uger afhængig af, hvilket spring dit barn gennemgår. Nogle gange er det overstået på få dage, mens du andre gange må væbne dig med tålmodighed i mere end fem uger. Det er nemlig forskelligt, hvor voldsomt børn oplever de forskellige udviklingstrin.

Tigerspring er ikke en eksakt videnskab, det er vist efterhånden klart at intet med børn er det. Der er forskellige studier som peger på at tigerspringene måske ikke er helt så forudsigelige i deres timing som først antaget. Ligesom hvert barn vil have sin egen reaktion på udviklingen. Uanset kan det være rart at få en ide om, hvad du måske kan opleve - og et indblik i hvilke stadier barnet går igennem i den hastige udvikling de første leveår.

5 uger: det første tigerspring

Det første tigerspring venter efter 5 uger, og måske har øget gråd og sensitivitet allerede afsløret, at noget står på spring. Det første spring skaber store forandringer i dit barns verdensbillede, som overvældet af stimuli har svært ved at falde til ro.

Barnet har brug for øget nærhed nu, og selvom det er hårdt med de mange tårer og den manglende søvn, tager det første tigerspring heldigvis sjældent mere end et par dage. Og belønningen? Det er nu, din baby lærer at smile.

Læs også: Babyer og søvn

 

8 uger: babys andet tigerspring

Vi springer videre til det andet tigerspring, som baby oplever efter 8 uger. Igen er det måske gråd og manglende søvn, som afslører, at et spring er på vej, men du kan også opleve, at barnet bliver mere tryghedssøgende og måske endda er tilbageholdende over for fremmede.

Barnet kan blive uroligt og selv den mest madglade baby kan virke til at miste appetitten eller have svært ved at give sig hen til måltidet under det andet tigerspring. Du kan således opleve at barnets måltider bliver en heldagsbuffet, som barnet småsnacker af hele dagen. Ammer du, kan du med fordel huske på at dette ikke er tegn på problemer med amningen.

I dette tigerspring lærer barnet sin stemme at kende, og lyde sprudler fra struben. Et skrig af glæde sættes fri! Desuden har barnet lært, at det har hænder og fødder, som kan bruges til at gribe om legetøj.

12 uger: babys tredje tigerspring

Tigerspringene kommer oftere og oftere, og føler du dig træt efter 12 uger, så forstår vi dig godt. Det tredje tigerspring kan stille store krav til forældrene, for det er kun jer, der duer - hvis I ammer er det måske reelt kun mor og brysterne. Barnet vender sig mere og mere mod verden, men kan samtidig ikke overskue alle de nye indtryk. Familiesammenkomster er derfor nok ikke det største hit lige nu. Far og andre må således stå på sidelinjen og støtte, så længe denne fase folder sig ud.

Med et 12 ugers tigerspring lærer baby at holde hovedet selv, og av… Pas på! Dit barn har fået øjnene op for ansigter og vil gerne gå på opdagelse i dit. Har du langt hår? Så sæt det op i en knold eller vær forberedt på, at baby tager fat i det og trækker til…

19 uger: babys fjerde tigerspring

Vi begynder med en lille advarsel: det fjerde tigerspring trækker tænder ud, for det er babys længste spring, som begynder nu.

Når tårerne stilner af efter et par uger, og udmattelsen kan føles total, får du belønningen: nu ruller baby måske rundt fra ryg til mave, og en helt ny verden venter på at blive udforsket. Lyde, musik og stemmer er også spændende, men barnet kan have svært ved at regulere alle de nye ting selv og kan have brug for jeres hjælp til rolige pauser.

Barnet har virkelig fået øjnene op for verden omkring sig og følger interesseret med i alt, hvad I laver. Hvis barnet sidder med ved bordet, vil I kunne opleve at det følger ivrigt med, når I spiser - og måske endda prøver at få fat i både tallerken, bestik og dugen og ‘smage’ på det. Man kan forledes til at tro, at det så er tid til at spise - dette er dog en helt almindelig udvikling og barnet vil f.eks. også putte ikke-spiselige ting i munden.

 

26 uger: babys femte tigerspring

Hold ud! Din baby er snart igennem halvdelen af tigerspringene, og måske har du nu lært tegnene at kende? Gråd, tæt kontakt, svingende appetit og ro til at spise, og utryghed ved fremmede kommer igen og igen, når baby bevæger sig mod et spring.

Det femte tigerspring er spændende, for efter 26 uger forstår baby, hvordan sammenhænge og afstande fungerer.

Vildt! Man kan komme noget ned i bøtten her og klodsen passer i kassen der. Mor! Far! Se!

Det er flot skat, tænker du, mens du glæder dig over, at dit barn har lært at komme ting i kasser, krukker og kurve.

37 uger: babys sjette tigerspring

Verden skal udforskes! Alt skal undersøges! Ingenting må man gå glip af, og baby begynder nu at forstå, at der er forskel på ting. Ærter og æbler er ikke ens, men de kan spises – og de smager godt!

Det sjette tigerspring, som mange kalder 37 ugers springet, er spændende – også for dig! Dit barn er klar til at opleve verden og lære nye ting, så nu kan I gå på opdagelse sammen. Find bøgerne frem og begynd at læse, for snart er det tid til at sige de første ord.

 

46 uger: babys syvende tigerspring

Planlægning er alfa og omega i en moderne verden, og faktisk er det netop det, baby lærer efter 46 uger, når det syvende tigerspring begynder.

Nu finder barnet ud af, hvordan ting passer sammen, og det er tydeligt, hvordan den lille hjerne knager og brager for at få tingene til at hænge sammen. For at planlægge, hvordan ting sættes sammen – som for eksempel de to klodser i kassen der.

 

55 uger: babys ottende tigerspring

De er hårde, tigerspringene, men kan du se, hvordan din baby udvikler sig? Det er snart en stærk personlighed med øget bevidsthed og egen vilje, som sidder foran dig. Fra dag til dag bliver barnet mere selvstændigt, og det ottende tigerspring er endnu et skridt på vejen.

Planlægnings-genet udvikler sig stadig efter 55 uger, og når barnet er over et 1 år gammelt, er forståelsen pludselig en helt anden. Det er ikke længere en baby, du har, men et barn, som ved, hvornår det er tid til at spise frokost, hvad det betyder at gå på indkøb eller besøge mormor.

Så nu kommer de… anfaldene af frustration. Som perler på en snor når det lille tiger-barn skal finde ud af hvor det selv stopper og andre begynder. Ofte vil man tale om at barnet prøver grænser af, selvom det nu nok mere er fordi barnet endnu ikke helt forstår hvordan verden og familien fungerer og derfor synes det er svært.

Men som med alle de andre spring, ved du nu, at tigeren kan tæmmes og de voldsomme udbrud forsvinder igen.

 

64 uger: babys niende tigerspring

Du har været forælder i langt over et år, så nu anser du nok dig selv for at være rutineret, gør du ikke? Med god grund, vil vi mene, for du har styr på tingene. Det ved din baby heldigvis godt. Men din baby må alligevel udforske lige præcis, hvordan det hele hænger sammen, for at få en bedre forståelse af verden omkring sig.

Det niende tigerspring byder på børn, der kaster sig på gulvet i frustration, vil være med i familiens demokrati og gør et stort nummer ud af alt fra hvilken farve koppen har, til om der skal spises chokoladekiks i sofaen eller ej. Det kan føles som om barnet modsætter sig alt, hvad du siger, og forsøger at sætte dets egen dagsorden. Det er egentlig også korrekt - det er bare et nødvendigt skridt i barnets udvikling, som hjælper barnet til at blive klogere på det faktum at det er sin egen person. Barnet begynder at forstå, at det er en del af familien og derfor også har noget at skulle have sagt - og at andre også har en mening om, hvordan tingene skal køre.

Det kræver arbejde, for nu skal barnet kærligt guides til at forstå familiens regler. Nogle gange kan barnets ønsker forenes med dine regler, andre gange ikke - og dén balance kæmper barnet for at forstå. Du bør dog ikke gøre dig forhåbninger om at barnet kan følge reglerne uden din kærlige hjælp - det tager endnu nogle år.

Så læg armen om tumlingen og fortæl – stille og roligt – hvordan tingene er hjemme ved jer. Noget er rigtigt, noget er forkert, og sådan er verden nu en gang skruet sammen - og vigtigst af alt: Fortæl at du kan godt forstå, at det er rigtigt svært.

 

75 uger: det sidste tigerspring

Det kræver næsten en medalje, for du har fortjent den! Det sidste tigerspring venter, men I når i mål. Det er nu efter 75 uger, barnet lærer at forstå, det er en del af en kultur og en familie. Mor har én rolle, far en anden og mormor en tredje.

Og hvad med mig, hvilken rolle har jeg? Det er spørgsmålet, baby søger svar på under det sidste tigerspring. Samvittighed og selvtillid udvikler sig nu, og barnet finder ud af, at ikke alle mennesker er ens. Det er vigtig læring, som er til gavn gennem hele livet.

 

Ammespring: Når barnet pludselig søger brystet ekstra meget

Ammespring, eller det man ofte hører omtalt som ‘appetitspring’, er perioder hvor det ammede barn kan virke umættelig og søger brystet i langt højere grad end sædvanligt.

Der har været en beskrivelse af dette som særlige perioder, hvor barnet har søgt brystet mere, for at sende signal til brystet om at sætte produktionen op.

Der er bare ingen forskning, der kan bakke op om dette - men alligevel beskriver utrolig mange ammende netop disse perioder. Så hvad er op og ned

Barnet kan søge mere brystet af mange årsager - og langt de fleste handler slet ikke om at barnet er sulten efter mælken. Det handler om kontakten, det at sutte og selve mælken giver og tryghed, trøst, smertelindring og immuneforsvarsboost.

Selvom vi efterhånden lever i en verden, hvor vi kan tracke og kontrollere det meste, så er dette et punkt, hvor vi gør klogt i at give slip på behovet for en udførlig forklaring.

Man kan trygt stole på barnets signaler om at skulle til brystet og hvile i at barnet kender hvad det har behov for og hvorfor – barnet ved endnu ikke, at det er født ind i et hi-tech samfund og handler alene på sine instinkter.

Oplever barnet situationer med øget behov for tryghed, så er brystet oplagt for ammebørn - og mange ammende vil derfor også opleve, at alle former for udviklingsspring kan give øget signal om at ville amme. Det er helt normalt.

*Bemærk: Som udgangspunkt er øget ønske om at amme IKKE tegn på for lidt mælk, men i enkelte situationer kan det være ét af tegnene, sammen med færre våde og snavsede bleer, generel uro og lav eller ændret vægtøgning. Er du bekymret for din mælkeproduktion henviser vi til at søge vejledning hos en sundhedsplejerske med særlig ammeuddannelse eller en privatpraktiserende ammevejleder.

Du kan læse mere om ammespring i Ammenets wiki om ammespring.

 

Søvnspring: Når dit barns søvn udvikler sig

Søvnspring er måske ikke det, du har læst mest om i babybøgerne. Til gengæld har du måske læst om ‘søvnregression’ eller ‘sleepregression’ - det er der nemlig en del beskrivelser af.

Søvnregression beskriver perioder i barnets liv, hvor det uanset hvordan det ellers har sovet, pludselig har en ændret søvn - ofte med flere opvågninger, brug for mere hjælp til at komme ind i søvnen og i det hele taget har svært ved søvnen.

Det handler, trods begrebet søvnregression, ikke om at barnet går tilbage i sin søvnudvikling - det handler om at barnet går igennem en søvnudvikling eller en anden udvikling som betyder noget for søvnen.

Eksempler på det kan være, når barnets søvn omkring de 4 måneder får tilføjet to nye søvnfaser. Her vil en del forældre opleve, at barnet sover flere timer i streg om natten og nemt kan hjælpes videre - pludselig begynder barnet at vågne og have virkelig svært ved at sove.

Det kan også være omkring 9-10 måneder og igen omkring 18 måneder, hvor barnet gennemgår en enorm udvikling i sin tilknytning. Disse perioder kalder man separationsangst-fasen, fordi barnets reaktion ofte er at have brug for at sove tæt, vågner ofte og søger rigtig meget hjælp og tryghed.

Vi kalder disse perioder for ‘søvnPROgression’ - eller søvnspring, fordi det giver en bedre beskrivelse af det der rent faktisk sker.

Barnets søvn har udviklet sig eller har gennemgået en anden udvikling, som har ændret søvnen - og det er alt sammen en del af barnets helt normale udvikling hen imod at sove hele natten, uden behov for hjælp.

Så må vi voksne drikke noget mere kaffe, gå tidligere i seng selvom serien i TV Netflix trækker - og minde os selv om, at det ikke bliver ved for evigt.

Tip: Lad slyngevuggen hjælpe dig og dit barn

Tigerspring og andre udviklingsspring hos den lille er uundgåelige, men bør omfavnes og imødegås med kærlighed og nærhed.

Til trods for hårde og svære episoder under disse spring, er det dog ingen hemmelighed, at en veludhvilet baby er nemmere at have med at gøre under tigerspringene fremfor en træt baby.

Har din baby svært ved at tage en lure eller finde søvnen generelt, opfordrer vi til at give barnet godt med støtte til at sove. For eksempel ved hjælp af en slyngevugge, strækvikle eller et andet bæreredskab eller vuggen i armene, da barnet ofte nemmere finder ro ved kropskontakt og/eller vuggende bevægelser.

Hvorfor er slyngevuggen god at bruge? 

En mor ved navn Caroline Jacobsen har skrevet følgende på hendes blog:

"Hvis man har et sensitivt barn eller blot et barn, der skal vugges i søvn, så er slyngevuggen en lifesaver. Vi afprøvede først slyngevuggen da Vagn Oskar var over to måneder gammel, da jeg oprigtigt var sikker på, at det var noget opreklameret, unødvendigt bras. Jeg tog fejl. Jeg ville ønske, at vi havde haft slyngevuggen fra starten. Den kunne garanteret have sparet mig for alle de utallige ture omkring spisebordet. Slyngevuggen havde nøjagtig samme effekt som vores arme, en nærmest terapeutisk og magisk virkning, hvor Vagn Oskar faldt til ro i minuttet vi lagde ham i den. Vi bruger den stadig indimellem til lure, og den er stadig fantastisk. Og uundværlig."

Caroline fortæller meget fint, hvordan slyngevuggen kan hjælpe med at give dit barn ro og tryghed i den hektiske periode som tigerspring er.

 

Overvejer du en slyngevugge?

Hos Moonboon har vi lavet en slyngevugge med en elegant tværpind i mørkt valnøddetræ, en madras med et 100% naturligt, allergivenligt fyld af kapok og stofsider i blødt, økologisk bomuld.

Hos Moonboon har vi lavet en slyngevugge med en elegant tværpind i mørkt valnøddetræ, en madras med et 100% naturligt, allergivenligt fyld af kapok og stofsider i blødt, økologisk bomuld.

Tigerspring FAQ

Hvornår er der tigerspring?

Hvis barnet blev født 39+0, tager det sit 5-ugers tigerspring, når alderen siger 6 uger. Er barnet født senere, vil det samme spring blive taget tidligere.

Hvor lang tid varer et tigerspring?

I gennemsnit tager tigerspring mellem en og fem uger afhængig af, hvilket spring dit barn gennemgår. Nogle gange er det overstået på få dage, mens du andre gange må væbne dig med tålmodighed i mere end fem uger.

Hvordan reagerer baby på tigerspring?

Baby reagerer med skrig, skrål og tigerbrøl. De fleste børn græder mere under et tigerspring, og kræver større opmærksomhed fra dig.

Om forfatteren

Author cover

Søvnvejleder, børnesøvnekspert og mor til 4

Mia Bernscherer Bjørnfort er akkrediteret holistisk søvncoach og uddannet frivillig ammerådgiver med næsten 10 års erfaring inden for børns søvn. Mia har specialiseret sig i baby-, børne- og familiesøvn på flere områder og deler viden om forventninger til søvn, søvnbiologi, børns udvikling og hjælper forældre med at træffe informerede beslutninger om hele families søvn for at styrke deres forståelse af deres egne og deres børns behov. Mia er desuden aktiv talsperson og forkvinde for den danske forening Sovende Børn, hvor hun deler ud af sine erfaringer og ekspertise gennem artikler og guides på sociale medier.

ANDRE LÆSTE OGSÅ

Kurv

Din kurv er tom.

Udforsk Moonboon

Vælg variant