Gå til indhold

Babyer og søvn

Babys søvn og soverytme er en af de ting, der fylder allermest hos nybagte forældre. Især, hvis der er mangel på søvn i den nybagte familie, og kaffen i koppen bliver stærkere og stærkere, efterhånden som tiden skrider frem.

Ser du frem til, at din baby sover igennem? Her kan du få mere information om babyer og søvn. Du kan blandt andet læse mere om, hvor meget et spædbarn bør sove og hvor meget søvn babyer i det hele taget har brug for.

Hvor meget sover et spædbarn?

Ikke to børn er ens. Har du mere end ét barn i familien? Du har uden tvivl lagt mærke til, hvordan dine børns søvnmønstre er forskellige. Nogle børn har brug for meget søvn, mens andre har masser af energi og sjældent lukker et øje.

Det gælder også for de nyfødte, for der er stor forskel på, hvor meget et spædbarn sover. De første uger af barnets liv sover det mellem 16 og 20 timer fordelt ud over døgnet, og der vil ikke være nogen tydelig søvnrytme i denne periode.

Har du lige født?

En nyfødt sover meget, men efterhånden som barnet bliver ældre, vil der opstå tydeligere skel mellem søvnen om dagen og natten. Til sidst vil barnet – som sine forældre – helst sove om natten, men det kan tage tid, før det sker.

Hvor meget søvn har baby brug for?

hvor meget søvn har baby brug for

Det er forskelligt fra barn til barn, hvor meget søvn baby har brug for. Overvejer du jævnligt, om dit barn sover for meget eller for lidt?

Det er vigtigt at huske, at hverken børn eller voksne er ens, når det gælder søvn. Du har med stor sandsynlighed heller ikke brug for den samme mængde søvn som din partner, og det gælder også for din baby. En babys søvn er nemlig tæt knyttet til personligheden, og netop derfor varierer den enkeltes behov.

Selvom du kunne ønske dig, at din baby havde brug for mere søvn, sover spædbørn faktisk op til 20 timer i døgnet.

Dog er der sjældent tale om mere end 2-4 timers sammenhængende søvn ad gangen, og netop det er udfordringen for nybagte forældre.

Søvnbehov hos familiens mindste medlemmer

Det kan være svært at opsætte rammer for din babys søvnbehov. Der er dog nogle guidelines, du kan bruge til at se, hvor meget søvn din guldklump har brug for.

Når dit barn er 4-6 måneder, vil søvnbehovet ændre sig.

Det er meget almindeligt, at barnet sover 8-12 timer i løbet af natten i denne alder, og ofte vil der her komme mere ro på den lille families søvnmønster. Du skal dog ikke regne med, at dit barn får en fast soverytme, før det er over 1 år gammelt.

Kan baby sove for meget?

Er du nybagt mor eller far? Du synes næppe, at du barn sover for meget i den første tid efter fødslen. Det ændrede sovemønster med mange opvågninger og nattefest, er nemlig en hård tid for forældrene.

Det er særligt det korte interval på mellem 2 og 4 timer, der skaber udfordringerne.

Voksne har en nemlig en helt anden tilgang til søvn end babyer, som er styret af deres sult. Det er ofte på grund af en rumlende mave, at din guldklump vækker dig med skrål.

I udgangspunktet kan din baby ikke sove for meget. Oplever du, at dit barn er apatisk og sover mere end 20 timer i døgnet? Spiser barnet ikke eller har feber? Du skal kontakte læge eller jordemoder, hvis du har spørgsmål og bekymringer i forbindelse med din babys søvnbehov.

Hvornår sover baby igennem?

Det kan være hårdt med natteroderi og efter flere måneder uden sammenhængende søvn, trænger dit fleste forældre til en pause med hovedet på puden.

Det er som regel her, at spørgsmålet om, hvornår baby sover igennem, begynder at melde sig.

Der går som regel flere måneder, før baby sover mere end 5 timer i træk, men fra barnet er 6 måneder gammelt, vil det begynde at sove omkring 3 timer om dagen og 11 timer om natten. Det varierer dog fra barn til barn, hvornår baby sover igennem.

Vil du gerne give dit barn en god soverytme? Det er vigtigt, du lægger dit barn til at sove i rolige omgivelser, ligesom barnet også skal være mæt og have tør numse.

ANDRE LÆSTE OGSÅ

Kurv

Din kurv er tom.

Udforsk Moonboon

Vælg variant