Gå til indhold

De mange fordele ved hud mod hud

Author cover

Søvnvejleder, børnesøvnekspert og mor til 4

Om mig

”Har du nu bare ligget der med din baby hele dagen uden at lave noget?” Den sætning har mange nybagte forældre måske mødt. Det kan virke simpelt og banalt, men faktisk har I nok varetaget en af de allervigtigste opgaver ved “bare” at ligge der med babyen helt tæt på jer. Når I ligger sammen, også kaldet hud mod hud, så skydes der gang i en masse hormonelle processer hos både dig og baby, som skaber et uerstatteligt fundament af sundhed og trivsel hos jer begge.

 

Hud mod hud hjælper baby og mor tilbage i balance

Hvad er hud mod hud egentlig? For nogen kan det lyde som hokuspokus, at lidt tid uden tøj på skulle kunne afhjælpe alt fra ammeudfordringer til mavegener, hormonelle ubalancer og efterfødselsreaktioner. Men det kan hud mod hud faktisk. Man kan sammenligne hud mod hud med at slukke og tænde computeren – det nulstiller og balancerer systemerne hos både baby og forælder.

 

 

Oxytocin er nøglen

En af de primære grunde til, at hud mod hud har så mange gavnlige effekter, er dannelsen af oxytocin. Oxytocin dannes i hjernen under hud mod hud og påvirker derfra resten af kroppen. Oxytocin er en fundamental grundsten i forhold til vores sundhed, mentale velvære og vores livskvalitet. Vi udskiller det højeste niveau af oxytocin, når vi oplever berøring, som er behagelig og glædelig.

 

Forskningen bakker op

Man kan måle effekten af hud mod hud på det lille barn. Blandt andet oplever man, at en baby, som er indlagt på hospitalet med overvågning af blandt andet puls og iltmætning, vil have mere stabile værdier, hvis barnet ligger hud mod hud.

Forskning har kunnet vise, at hud mod hud:

  • hjælper tilknytningen mellem voksen og barn på vej
  • mindsker risikoen for efterfødselsreaktion
  • har smertelindrende effekt pga. hormondannelsen
  • mindsker risikoen for efterfødselsblødning
  • fremmer amningen ved både at stimulere babys sutterefleks og den ammendes mælkeproduktion
  • stabiliserer barnets hjerterytme, vejrtrækning og temperatur
  • mindsker gråd hos barnet
  • forbedrer barnets vægtøgning
  • har længerevarende fordele såsom forbedret immunforsvar, fordele for den neurologiske udvikling og påvirkning af nervesystemet

 

Hud mod hud må gerne være en prioritet

Hud mod hud er virkelig lidt af et mirakelmiddel og i sandhed noget, som du gerne må prioritere, særligt i de første uger efter fødslen. Med hud mod hud menes, at du har din baby på brystet, hvor både du og baby er afklædt (baby
kan godt have ble på). Når I ligger sammen her, så er der ingen grænse for, hvor længe I må ligge og nyde godt af tiden sammen.

 

Hud mod hud i strækviklen

Men selvom det kan være dejligt og hyggeligt at ligge i sofaen eller sengen lidt, så er der bestemt også noget værdi i at komme op og bevæge sig; lave en kop kaffe eller måske gå en tur.

Og her er strækviklen en gave. I kan nemlig sagtens være hud mod hud under viklen og dermed både nyde godt af de mange fordele og på samme tid være mobile og få hænderne fri. Smart, ikke? 

 

Opsummering

  • Hud mod hud er meget mere end “bare at ligge”, og det bør prioriteres, særligt i den første tid.
  • Hud mod hud er lige så vigtigt for din baby som de fysiologiske behov.
  • Hud mod hud kan bruges til at nulstille systemerne ved f.eks. ammeudfordringer, mavegener, efterfødselsreaktioner og hormonelle ubalancer.
  • Oxytocin-dannelsen er en af de primære grunde til, at hud mod hud har så omfattende effekt.
  • Forskning på området har kunnet vise, at man kan måle effekten af hud mod hud i babys værdier.
  • Hud mod hud er lig med baby og forælder i så lidt tøj som muligt (gerne ble på baby), og baby placeret på forælders bryst.
  • Strækviklen er genial til at gøre hud mod hud mobilt og håndfrit.

 

Om forfatteren

Author cover

Søvnvejleder, børnesøvnekspert og mor til 4

Mia Bernscherer Bjørnfort er akkrediteret holistisk søvncoach og uddannet frivillig ammerådgiver med næsten 10 års erfaring inden for børns søvn. Mia har specialiseret sig i baby-, børne- og familiesøvn på flere områder og deler viden om forventninger til søvn, søvnbiologi, børns udvikling og hjælper forældre med at træffe informerede beslutninger om hele families søvn for at styrke deres forståelse af deres egne og deres børns behov. Mia er desuden aktiv talsperson og forkvinde for den danske forening Sovende Børn, hvor hun deler ud af sine erfaringer og ekspertise gennem artikler og guides på sociale medier.

ANDRE LÆSTE OGSÅ

Kurv

Din kurv er tom.

Udforsk Moonboon

Vælg variant