Gå til indhold

Feber baby

Dette indlæg er skrevet i samarbejde med Sovende Børn.

Moonboon arbejder tæt sammen med NGOen Sovende Børn og deres team af specialister om at levere nutidig, relevant rådgivning og vejledning indenfor børn og babyers søvn. Læs mere om Sovende Børn i bunden af indlægget.

Panden er varm, kinderne er røde og øjnene er blanke. Din baby har fået feber, måske for første gang. Nogle børn er klattede og pjevsede, og nogle børn kører på som normalt, selvom feberen raser. Det er ganske forskelligt børn imellem – og også afhængigt af, om feberen er ledsaget af anden sygdom eller ubehag. 

Men hvad kan du egentlig gøre for at hjælpe din lille varme trold? Må din baby sove udenfor, når den har feber? Og hvilke ting kan du kigge på, for at vurdere om I skal en tur forbi lægen – eller måske endda vagtlægen? 

Læge Elise Stjernholm vil sammen med søvn- og ammevejleder Mia Bernscherer Bjørnfort fra Sovende Børn guide os i denne tekst.

OBS: Denne tekst kan ikke stå i stedet for vejledning hos lægen. Er du det mindste i tvivl om dit barns tilstand, henviser vi til lægen for vurdering af lige netop jeres situation.

Hvornår har din baby feber?

Babyer og småbørn har feber, når barnet har en temperatur på over 38°C målt i numsen – altså med et termometer i endetarmen.

Mange familier bruger andre former for termometre som f.eks. pandetermometer eller øretermometer. Nogle måler også temperaturen i munden.

Disse metoder kan være fine, til at konstatere om der er feber, men disse termometre er knapt så pålidelige til at få en præcis temperatur. Lægen vil derfor ofte spørge efter temperaturen målt i numsen for at få en pålidelig måling.

Hvorfor får baby feber?

Hos babyer er feber i langt de fleste tilfælde en normal og hensigtsmæssig reaktion på en infektion. Oftest handler det om en harmløs virusinfektion.

Kroppens indbyggede forsvar mod virus og bakterier aktiveres, når det kommer i kontakt med selvsamme virus og bakterier – det er det, vi kalder immunforsvaret eller immunsystemet. Immunsystemet arbejder mest effektivt ved temperaturer mellem 38 og 39 grader – og feber er således kroppens eget forsvarssystem og som udgangspunkt en ufarlig hjælp til barnet.

Feber er helt almindeligt hos babyer, både med og uden andre tegn på sygdom, og en hyppig årsag til en tur til lægen.

Børn kan ikke regulere deres temperatur på samme stabile måde som voksne. Derfor får børn langt oftere høj feber selv ved helt uskadelige sygdomme som f.eks. forkølelser, hvor voksne knap så ofte vil få feber.

Listen over årsager til feber hos børn er således ganske lang.

Hvordan føles det for en baby at have feber?

Nogle gange kan en baby have både 39 og 40 i feber og stadig tumle rundt og være nærmest upåvirket. Andre gange kan man stå med en baby med kun lige 38 i feber, som er rigtig ked af det, blunder on/off og har brug for ekstra omsorg og opmærksomhed.

Det kommer helt an på den specifikke situation og det enkelte barn. Et barn, der kun har feber, vil ofte være mindre påvirket, end et barn der, udover feber, også er meget tæt i næsen, hoster eller har smerter fra f.eks. halsen eller ørerne.

Hvad sker der med søvnen, når baby har feber?

Når en baby har feber, vil nogle forældre opleve, at barnet nærmest bare sover – og sover. Babyen er måske vågen kortvarigt for at få lidt at drikke og måske lidt mad og driver så tilbage i søvnen – med mere eller mindre hjælp. 

Andre babyer har meget svært ved at sove og kan f.eks. have brug for at blive vugget i timevis eller sidde op og sove for at blive i søvnen. Det kan selvsagt være rigtigt hårdt som forælder. Her kan man f.eks. benytte et bæreredskab, en slyngevugge eller tage barnevognen med ind i huset, så babyen kan vugges eller trilles konstant.

Hvad kan man gøre for at hjælpe sin feberbaby?

Vi har i blogindlæggene ‘SØVNHJÆLP: HJÆLP DIT BARN IND I SØVNEN’ og HVAD ER NORMAL BABYSØVN? beskrevet flere forskellige former for hjælp til beroligelse og søvn, som man kan tilbyde barnet – samt hvordan og hvorfor det hjælper barnet. 

Nogle af de overordnede ting, man kan prøve for at hjælpe søvnen på vej, er:

  • at holde baby og gå lidt rundt
  • at vugge baby, eksempelvis i en slyngevugge
  • at synge eller tale med rolig stemme og kærligt sige ‘såååå så så’
  • at klappe eller nusse baby på den lille blenumse
  • at tilbyde kærlige øjne og stille snak, så baby får kontakt til dig
  • at tilbyde barnet amning eller flaske
    (OBS: En baby, der fuldammes, har IKKE brug for ekstra væske, når den har feber –modermælken indeholder mere end 80% vand og derudover vigtige antistoffer. Efter introduktion til fast føde er modermælken stadig at foretrække over vand, særligt ved feber og anden sygdom.)
  • at tilbyde kropskontakt, evt. hud-mod-hud og kærtegne baby
  • at flytte sig fra det sted eller rum man er i, for eksempel at gå udenfor, og på den måde skifte omgivelser, så der sker noget nyt. Det kan både være for at skærme baby (og én selv) – eller for at der ‘sker noget’, som baby kan blive optaget af 

De samme ting, der overordnet set hjælper på søvnen, vil for mange også hjælpe, når baby har feber – også i de vågne timer med feber. Hvis altså din baby er påvirket og viser tegn til at have brug for det. Kravler baby rundt og leger, så lad den endelig blive ved med det.

Når babyen har feber, er der dog lidt ekstra ting, man kan være opmærksom på:

  • Væske, væske, væske: Babyen, der ammes, bør så vidt muligt fortsætte med dette – det er som udgangspunkt ikke nødvendigt at give vand/væske ved siden af modermælken uden lægens anvisning, da modermælk består af mere end 80% vand. Babyen under 6 mdr. bør ikke få andet end modermælk/modermælkserstatning uden lægens anvisning.
  • Sodavandsis kan være en nem måde at få væske i babyen på mindst 6 mdr., som ellers ikke rigtigt vil drikke.
  • Baby har det allerede varmt, men feberen kan give en følelse af at fryse eller en følelse af at huden nærmest ‘brænder’. Baby kan derfor både vise tegn på at have brug for at blive puttet i dynen eller tegn på, at det er ubehageligt, at noget rører huden.
  • Nogle børn er så dårlige, at smertestillende medicin (Paracetamol) kan anvendes, da dette også får feberen til at falde en smule. Husk dog, at feberen har en funktion i barnets egen nedkæmpning af sygdommen, og afvej dette op imod anvendelsen af medicin.
    OBS: Tal med lægen inden du giver medicin til børn under 2 år.

Bemærk: Når en baby har feber, kan barnet blive rigtig dårlig på ganske kort tid. Også selvom baby ellers har virket frisk nok. Det er derfor vigtigt at se til babyen ofte, når den sover, særligt om natten. Hvis muligt, kan det være en ide at sove i samme rum som babyen - alternativt f.eks. bruge babyalarm samtidig med hyppige fysiske tjek af barnets tilstand.

Vidste du, at … din egen nøgne krop kan hjælpe din feberbaby?

En sjov lille ting, som ikke mange ved, er, at voksnes nøgne brystkasser kan hjælpe med at regulere babyers temperatur – også når de har feber.

Brystkassen vil simpelthen varme en kold baby op eller køle en varm baby ned, hvis babyen lægges hud-mod-hud – det kaldes ‘thermal synchrony’.

Hvad der er endnu mere vildt er, at det også virker med tvillinger, der begge ligger hos samme forælder. Med en baby på hvert bryst vil det enkelte bryst tilpasse sig den specifikke babys behov.

Derudover frigiver hud-mod-hud også masser af hormonet oxytocin, som er beroligende for både barn og voksen.

Må en baby med feber sove ude?

Der er umiddelbart intet, der taler imod, at barnet sover udenfor, når det har feber. Det kan dog være svært at ramme den rigtige påklædning og ‘indpakning’ i eksempelvis en barnevogn, hvis barnet har feber. Sover barnet indenfor, kan det være nemmere løbende at se til barnet og tjekke, om barnet har brug for at få lettet dynen eller måske få lidt tøj af.

Hvornår skal man ringe til lægen, når baby har feber?

Det kan være rigtigt svært at vide, hvornår der er grund til at lade lægen se til barnet. Hos babyer under 6 måneder skal barnet dog gerne ses af lægen ved feber over 38,5, uanset hvordan barnet så ellers har det.

Hovedreglen for alle aldre er nem at huske: Ring til lægen hvis du/I er utrygge og har brug for, at lægen lige tjekker barnet.

Det er ok at have brug for den ekstra tryghed – også selvom man godt ved, at det højst sandsynligt er en helt almindelig ufarlig sygdom. Det er ikke ‘at være til besvær’, når man står der med sit lille barn og faktisk er utryg – det kan være lige dét, der skal til for at kunne finde roen og give sig hen til omsorgen for den syge lille trold. 

Udover dette kan man sige, at et barn sagtens kan have feber uden at være ‘rigtig’ syg – og at det også kan være sygt uden at have feber.

Patienthåndbogen Sundhed.dk skriver:
“Det vigtigste er at følge, hvordan barnet generelt har det. Dog bør du kontakte lægen, hvis du måler en temperatur på over 38,5 hos børn under 3 måneder, hvor temperaturen ikke falder, hvis du fx afklæder barnet.”
(Kilde: https://www.sundhed.dk/borger/patienthaandbogen/boern/om-boern/det-nyfoedte-barn/nyfoedt-barn-hvad-skal-vi-huske/

Det er derfor ikke feberen i sig selv, der i de fleste tilfælde giver anledning til at se lægen, men mere hvordan babyen, overordnet set, har det.

Ting at kigge efter:

  • Drikker barnet – eller spiser ved brystet eller flasken?
  • Har barnet våde bleer?
  • Kan du komme i kontakt med barnet, også selvom det er kortvarigt?
  • Kan barnet bruge sin krop, omend det er tydeligt svækket? 

Hvis du kan svare ja til disse spørgsmål, så er din baby med al sandsynlighed helt ok – for en febersyg baby naturligvis.
Har din baby haft feber mere end 3 dage, er det dog en god ide lige at blive tjekket af lægen uanset.

Står du derimod med en baby, der slet ikke tisser, som den plejer (har bleer med meget lidt tis i), ikke vil/kan spise ved bryst eller flaske og/eller ikke drikker – eller som er helt slap i sin krop og svær at få selv en lille samtale ud af, så er det tid til at tage fat i lægen samme dag.

Jo yngre dit barn er, jo hurtigere vil det blive dehydreret, hvis det ikke drikker nok – så her kan vagtlægen også komme i spil, hvis det er udenfor egen læges åbningstid.

Igen – du er ikke til besvær. Du reagerer på, at dit barn har det dårligt – hellere blive tjekket 10 gange hvor alt var fint, end at misse den ene gang det slet ikke var fint. 

Akut brug for læge ved feber:

I enkelte tilfælde er det vigtigt at kontakte læge eller vagtlæge med det samme.

Hvis barnet udviser dårlig kontakt med påvirket bevidsthedsniveau, får kramper, har nakkestivhed eller blødninger i huden.
(Kilde: https://www.sundhed.dk/borger/patienthaandbogen/boern/symptomer/feber-hos-smaaboern/

Læger Formidler har lavet en super fin illustration, der viser hvad man kan kigge efter. Den kan ses lige her https://www.laegerformidler.dk/safe-cirklen-2/.

Opsummering

  • Hos babyer og småbørn kan man sige, at de har feber, når barnet har en temperatur over 38°C målt i numsen.
  • Hos babyer er feber i langt de fleste tilfælde en normal og hensigtsmæssig reaktion på en infektion.
  • Nogle gange kan en baby have både 39 og 40 i feber og stadig tumle rundt og være nærmest upåvirket. Andre gange kan man stå med en baby med f.eks. 38 i feber, som er rigtig ked af det og kun vil være i arm og blunde on/off.
  • Når en baby har feber, vil nogle forældre opleve, at barnet nærmest ikke laver andet end at sove. Andre babyer har meget svært ved at sove og kan f.eks. have brug for at blive vugget i timevis eller sidde op og sove for at blive i søvnen.
  • Det er ikke feberen i sig selv, der i de fleste tilfælde giver anledning til at se lægen, men mere, hvordan babyen overordnet set har det.
  • Hos babyer under 3 måneder skal barnet gerne ses af lægen ved feber over 38,5, uanset hvordan barnet så ellers har det.
  • Kontakt lægen med det samme, hvis barnet udviser dårlig kontakt med påvirket bevidsthedsniveau, får kramper, har nakkestivhed eller blødninger i huden.

 

OM SOVENDE BØRN

Sovende Børn er et online univers for forældre og fagpersoner der søger vejledning og information om babyer og børns søvn og søvnproblemer. 

Formålet er at opkvalificere forældre og fagpersoner til at træffe informerede valg der passer til det enkelte barns søvnsituation.  

 hjemmesiden og deres sociale medier, finder man opdateret og valid information om den tilgængelige forskning samt webinars, workshops, kurser mm. 

ANDRE LÆSTE OGSÅ

Kurv

Din kurv er tom.

Udforsk Moonboon

Vælg variant