Gå til indhold

Hvornår begynder børn at kravle?

Author cover

Søvnvejleder, børnesøvnekspert og mor til 4

Om mig

Nogle børn buldrer af sted tidligt i livet, mens andre tager den lidt mere med ro.

Er din baby begyndt at kravle? Det meget forskelligt, hvilken alder baby kravler i, og for de utålmodige forældre kan det føles som lang tid at vente på, at guldklumpen forsøger at krabbe sig af sted på alle fire.

Her kan du læse mere om, hvornår børn begynder at kravle, ligesom du også kan få gode øvelser, du kan lave med din baby, hvis du vil motivere det til at kravle.

 

Hvornår kravler babyer?

Hvornår kravler babyer? Det er et spørgsmål med mange svar, for det kan være svært at fastsætte en ”kravle alder,” der fortæller, hvornår baby normalt kravler. Det er nemlig meget forskelligt fra barn til barn.

De fleste børn begynder at krabbe sig af sted over gulvet, når de er omkring otte måneder gamle, mens andre allerede kravler efter seks måneder.

Der er dog ikke nogen faste rammer for, hvornår en baby skal kravle, og det er helt normalt, at nogle børn først begynder at kravle, når de er 10 måneder.

baby kravler foran mor

 

Kom godt i gang med at kravle

Er din lille purk begyndt at krabbe sig afsted? Det ser sødt ud, når den lille forsøger at møve sig frem på alle fire.

Når din baby begynder at kravle, vil det være ved at bruge en krabbeteknik, som trækker barnet frem og tilbage eller simpelthen bare ved at barnet sætter sig og skubber sig fremad.

Har du mere end et barn? Du har nok opdaget, at dine børn ikke kravler på samme måde. Hvilken teknik baby bruger til at kravle, er nemlig forskellig fra barn til barn.

Lær baby at kravle

Vil du lære baby at kravle? Du kan motivere din baby til at kravle tidligt ved at lege med barnet. Det vigtigste er at skabe nogle trygge rammer, som barnet kan bevæge sig i og langsomt få mod på at bevæge sig på alle fire.

Derfor kan du med fordel lege med barnet på gulvet allerede fra det er ganske lille.

Læg barnet på maven dagligt og leg i den stilling i et par minutter. Du kan sprede legetøjet ganske lidt, for på den måde vil din baby forsøge at kravle hen mod det.

kravleøvelser for baby

 

Skridsikre gulve og bevægeligt tøj

Når du vil lære din baby at kravle, skal du sørge for, at den lille har et fast underlag at bevæge sig på. Trægulve kan være glatte, og uanset alder er de svære for baby at stå fast på.

Vil du støtte din baby?

Et skridsikkert underlag eller en gulvmåtte er gode for barnet at kravle på.

Når du har sikret dig, at din baby kan kravle sikkert af sted over gulvet, er det en god idé at rette fokus på tøjet.

Det er vigtigt, at den lille har tøj på, som er nemt at bevæge sig i, hvis din baby skal lære at kravle. Bare tæer er faktisk ideelt, for storetåen giver godt afsæt og styrer samtidig balancen.

Gode kravleøvelser du kan lave med din baby

Har du brug for nogle gode kravle øvelser til din baby? Der skal ikke meget til, før du kan lære baby at kravle. Du skal ikke træne med dit barn, men i stedet gøre øvelserne til en naturlig del af hverdagen, så din lille guldklump bliver stimuleret og selv tager initiativ til at kravle.

Du må derfor vænne baby til at ligge på maven allerede fra det er ganske lille – og gerne et par minutter flere gange om dagen.

Vil din baby ikke ligge på maven? Du kan bruge en bold til at lære dit barn at ligge på maven.

Det er også en god øvelse at placere dit barn på alle fire og sætte dig bagved baby, så den lille podes fødder møder dine knæ. På den måde kan du forsigtigt rokke barnet frem og tilbage.

 

Min baby kravler ikke – Hvad gør jeg?

Når en baby kravler, går det pludselig stærkt, for nu bliver både indlæringsevnen og motorikken styrket.

Kravler din baby ikke endnu? Det kan være frustrerende at opleve, at en baby på 10 måneder ikke kravler, men det er altså helt normalt.

Nogle babyer er lang tid om at lære at kravle, men til gengæld er de måske hurtigere til at pludre end den baby, der kravler efter seks måneder.

Kravler din baby ikke efter 10 måneder, skal du ikke blive nervøs, for nogle børn springer problemfrit kravlestadiet over.

Om forfatteren

Author cover

Søvnvejleder, børnesøvnekspert og mor til 4

Mia Bernscherer Bjørnfort er akkrediteret holistisk søvncoach og uddannet frivillig ammerådgiver med næsten 10 års erfaring inden for børns søvn. Mia har specialiseret sig i baby-, børne- og familiesøvn på flere områder og deler viden om forventninger til søvn, søvnbiologi, børns udvikling og hjælper forældre med at træffe informerede beslutninger om hele families søvn for at styrke deres forståelse af deres egne og deres børns behov. Mia er desuden aktiv talsperson og forkvinde for den danske forening Sovende Børn, hvor hun deler ud af sine erfaringer og ekspertise gennem artikler og guides på sociale medier.

ANDRE LÆSTE OGSÅ

Kurv

Din kurv er tom.

Udforsk Moonboon

Vælg variant