Gummerne bliver hårde, tandkødet hvidt og måske er den lille feberramt. Når babys første tand er på vej, savler og gumler barnet i alt, hvad det får fat i. Det kan være hårdt for nogle børn at få tænder, og måske bliver barnet særligt pylret, når de første mælketænder er på vej.
Klør din babys gummer og er den lille purk ekstra pylret? Det kan være tegn på, at de første, hvide spidser snart bryder frem, og din baby får tænder. Mange forældre er spændte på, hvornår de første tænder kan ses i munden og i hvilken rækkefølge de hvide mælketænder dukker op.
Du kan læse mere om, hvornår baby får tænder her på siden, ligesom du også kan finde mere information om både mælketænder og permanente tænder hos børn.
Hvornår får børn tænder?
Allerede i fosterstadiet anlægges din babys tænder, men hvornår de bryder igennem gummerne, er forskelligt fra barn til barn. Hvornår baby får tænder, er derfor et spørgsmål, der ikke kan besvares entydigt.
Venter du stadig på, at de små mælketænder bryder igennem? De fleste børn får tænder, når de er mellem 6-7 måneder gamle. Det er altså omkring den alder, du vil opleve, at din baby bliver ekstra pylret, for det kan være hårdt for den lille, når tænderne skal igennem de hårde gummer.
De første tænder kan dog også vise sig, når baby kun er 3 måneder gammel, ligesom børn også kan være omkring 1 år gamle, før de får tænder. Som forælder må du derfor væbne dig med tålmodighed, når du igen og igen kigger ind i den tandløse mund. En ting kan du dog være sikker på: baby skal nok få sine tænder en dag, men hvornår kan ingen spå om.
Mælketændernes rækkefølge
Har du tænkt over, hvilke tænder, som kommer først? Hvis du ikke selv er tandlæge eller har en tandlæge i familien, er det ikke sikkert, du ved, hvilken rækkefølge babys tænder bryder frem i. Det kan også være svært at holde styr på, for mælketænders rækkefølge er forskellige.
Er du klar til at sige farvel til tandløse smil? Det gælder for de fleste babyer, at fortænderne i undermunden er de første, som kommer til syne. Herefter følger fortænderne i overmunden, så du snart har en baby, der smiler til dig med fine, hvide tænder både øverst og nederst i munden.
Rækkefølgen på de sidste tænder hos baby bryder stille og roligt frem, indtil barnet er 2,5 år gammelt. På det tidspunkt vil din baby have 10 mælketænder i overmunden og 10 i undermunden.
Sunde, stærke tænder
De fleste babyer stopper med at få mælk, når tænderne bryder frem, og netop derfor er det også lidt specielt, at de første tænder børn får, kaldes mælketænder. De tænder skal bruges til at bide i brød, grønt, frugt – ja, alt slags lækker mad, men faktisk skal de ikke bruges til at tygge med.
Det er først, når børn bliver omkring 2 år gamle, at de udvikler kindtænder, som er dem, man tygger med. I de første år af sit liv, har dit barn derfor slet ikke brug for at tygge, men bider, suger og sutter i stedet maden i sig. Det er gummerne, der gør arbejdet, og moser maden for barnet.
Fra mælketænder til blivende tænder
Kan du huske din første rokketand? Det er noget ganske særligt at tabe en tand, lægge den under puden og vågne til en gave fra tandfeen næste dag.
Selvom mælketænderne ikke har nogen funktion, når det kommer til at tygge maden, er de alligevel meget vigtige. De sørger nemlig for at holde pladsen, til de blivende tænder kommer senere i 12-års-alderen. Hvis mælketænderne falder ud før tid, kan tandsættet forskyde sig, så der ikke bliver plads til de permanente tænder. Derfor skal du passe godt på dine børns tænder.
Pas godt på dine børns tænder
Det er vigtigt at passe godt på sine børns tænder, og derfor skal de børstes fra den dag, de bryder frem. Hver morgen og aften må du derfor finde tandbørsten frem, så fladerne kan blive rene.
Når børn får tænder, kan tandkødet blive ømt, men ved at børste forsigtigt omkring de hvide spidser, kan du lette smerter og samtidig fjerne bakterier.