Du kan med sikkerhed mærke, hvordan stoltheden bobler i dig, når du ser, hvordan din baby udvikler sig. Selv de mindste skridt på barnets udviklingsvej har overvældende stor betydning – ikke mindst for dig som forælder, der uden tvivl følger nøje med i, hvordan din lille guldklumps udvikling tager fart.
Ved du, hvornår de forskellige faser i udviklingen finder sted, og har du styr på, hvornår din baby kan holdet hovedet selv? Vi guider dig gennem de forskellige udviklingstrin, og her på siden kan du læse mere om, hvornår din baby selv kan holde hovedet. Når barnets motorik er så stærk, at den lille selv kan løfte sit hoved, vil det nemlig give dig en ny frihed som forælder.
Hvornår kan baby selv holde hovedet?
Allerede fra din baby er 2 måneder, vil du opleve, hvordan barnet forsøger at løfte hovedet, når det ligger på maven. Først vil den lille strække sig mod lys og lyde, men senere vil du se, hvordan baby virkelig anstrenger sig for at løfte hovedet uden din hjælp.
Imidlertid har baby på 2 måneder stadig brug for, at du hjælper med at holde hovedet stabilt, og først når den lille er 3 eller 4 måneder, kan baby selv holde hovedet sikkert i siddende stilling.
Når din guldklump fylder 5 måneder, er motorikken i fuld udvikling, og som forælder har du sikkert hænderne mere end fulde med at holde styr på spirevippen.
Du må dog ikke glemme at lægge mærke til, hvordan dit barn nu selv kan holde hovedet i fin balance uden din hjælp. Det betyder, at baby nu er en smule mere selvstændig, så du får større frihed til at lade den lille sidde uden din assistance.
Det her afgør, hvornår en baby kan holde hovedet selv
Hvornår en baby holder hovedet selv, afhænger naturligvis af barnets individuelle udvikling. Nogle børn udvikler sig betydeligt hurtigere end andre, og som nybagt forælder bliver man hurtigt nervøs, hvis den lille ikke følger trop med de andre børn. Der er dog ikke nogen grund til at blive urolig, hvis du synes, din baby er lang tid om at lære at holde hovedet uden din hjælp. Nogle børn har brug for tid til at lære, og med stor sandsynlighed, har du et barn, der blot ser tingene an, før han eller hun prøver kræfter med udfordringen.
Vil du hjælpe din guldklump på vej og indgyde mod til at løfte hovedet selv? Du kan med fordel hjælpe dit barn ved at træne balance og motorik, så din baby stimuleres til at gøre forsøg på at løfte og holde hovedet i længere tid.
Vil du sikkert i gang med træningen, kan du i samarbejde med din sundhedsplejerske lægge en god plan for, hvordan du træner din baby til at holde hovedet selv. Med få lette øvelser som du dagligt kan gentage gennem leg med dit barn, guider sundhedsplejersken både dig og din baby på vej mod en god, sund og naturlig udvikling af babys motorik.