Hvornår kan man mærke baby?

Nedenstående bygger på egne holdninger og erfaringer. Vi anbefaler at konsultere egen læge ved sygdom eller mistanke om sygdom.

Skal du snart være mor?

Det er en helt fantastisk følelse at mærke liv i takt med, at maven begynder at vokse, men det kan være svært at vente på de første spark fra baby.

Her kan du læse mere om, hvornår man mærker liv for første gang i graviditeten, ligesom du også kan finde svar på, hvordan det føles, når baby bobler i maven.

Hvornår mærker man liv?

Glæder du dig til at mærke liv og spark fra baby?

Når du er gravid, er babys bevægelser den første kontakt, du mærker. Følelsen af at mærke liv giver mange kommende mødre en vigtig, følelsesmæssig relation til barnet, og netop derfor ser de fleste frem til at mærke liv første gang.

Hvor tidligt man kan mærke liv, afhænger af den enkeltes graviditet.

Er du førstegangsfødende? Kvinder, der skal føde for første gang, mærker som regel liv senere end kvinder, der er gravid for 2. gang eller mere. Som førstegangsfødende kan du forvente at mærke liv mellem uge 20 og 22, men i 2. graviditet kan du måske allerede mærke liv fra uge 18.

Hvordan føles det at mærke liv, når man er gravid?

De fleste kvinder mærker liv som bobler i maven, og efterhånden som graviditeten udvikler sig, vil boblerne blive til små stød, puf og spark. I begyndelsen af din graviditet vil du ikke kunne mærke liv hver dag, men fra uge 24 er det vigtigt, du mærker din baby bevæge sig dagligt.

Når baby bliver større, bliver pladsen i livmoderen naturligvis mindre, og du vil derfor opleve, hvordan bevægelserne forandrer sig gennem din graviditet.

I graviditetens sidste uger vil du mærke, hvordan barnet strækker sig og trykker dine organer.

Kan du mærke et mønster?

Den lille spire i maven bevæger sig ofte efter et mønster på særlige tidspunkter af dagen eller natten.

Er du tæt på termin, vil du erfare, at baby sover længere tid ad gangen, men du skal stadig mærke spark fra baby dagligt.

Når du mærker liv

Hvornår man kan mærke, man er gravid, varierer fra kvinde til kvinde, men så snart du ser de to streger på graviditetstesten, spirer moderfølelsen i dig.

Under din graviditet skal du derfor give dig selv lov til at mærke efter og nyde, hvordan din baby vokser.

Nogle babyer er meget aktive og sparker meget, mens andre er mere rolige. Du må derfor ikke sammenligne det liv, du mærker, med andres oplevelser.

Tak fordi du læser med.

Jeg hedder Marie, og jeg er mor til to små drenge. Jeg er også kvinden bag Moonboon, som laver babyudstyr der er produceret af økologiske materialer, hvor det er muligt, med omtanke for mennesker og miljø.

Se vores babyudstyr her.

Min søn skal sove i de bedste omgivelser, og det synes jeg også, dit barn skal. Derfor er jeg særligt stolt af vores GOTS-certificerede slyngevugge og den specialdesignede vuggemotor, som både har hjulpet mig og mange andre forældre til bedre nattesøvn. 

Du kan følge med i Moonboons univers på Facebook og Instagram.