Gå til indhold

Hvornår må baby få grød?

Skal der andet end mælk på menuen? I takt med, at den lille udvikler sig, bliver der behov for at sætte grød på bordet. Læs med her og find ud af, hvornår baby må få grød. Du finder også inspiration til, hvordan du laver en skøn grød til guldklumpen.

Hvornår må baby få grød?

De første mange måneder af babys liv, er mælk den primære kilde til ernæring. Mælken er enten modermælk eller modermælkserstatning, og den er så rig på alle de vigtige næringsstoffer, at den lille kan udvikle sig uden at få andet at spise.

I takt med, at den guldklumpen vokser sig større, øges appetitten også, og som forælder er du måske allerede begyndt at spørge dig selv, hvornår baby skal have grød. Din baby har brug for fast føde for at fortsætte sin rivende udvikling, men selvom du begynder at give den lille grød, kan du sagtens fortsætte med at amme. Mælk, mos og grød følges nemlig ad i lang tid.

Er det tid til, at baby starter på grød? Der er stor forskel på, hvornår den enkelte baby skal have grød.

Det afhænger af, hvordan barnet udvikler sig, men de fleste babyer begynder på grød, når de er mellem 4 og 6 måneder gamle.

Kend Sundhedsstyrelsen anbefalinger

Ved du, hvilke anbefalinger Sundhedsstyrelsen kommer med? Det kan være en fordel for dig at kende anbefalingerne, før din baby starter på grød. Sundhedsstyrelsen anbefaler nemlig, at du først begynder at give baby grød, når den lille er parat til det.

Vigtigt er det også for dig at vide, at anbefalingen lyder, at du ikke giver din baby overgangskost, før barnet er minimum 4 måneder gammel, men heller ikke mere end 6 måneder.

Du skal derfor servere skemad for baby, før den lille fylder et halvt år. Begynder du at give baby grød senere, vil det være sværere for barnet at lære at spise en varieret kost.

Der er altså forskel på, hvornår baby må spise grød og hvornår baby kan spise grød. Din baby skal nemlig være parat til skemad, før du kan servere det.

Sådan ved du, om din baby kan spise grød

Der er nogle helt overordnede tegn, du som forælder skal holde øje med, når baby skal starte på grød. Kender du dem? Herunder kan du se, hvad du skal være opmærksom på.

Du kan give baby grød når:

  • Baby skal kunne holde hovedet selv og åbne munden, når du fører en ske hen til den. Den lille skal også virke nysgerrig og interesseret i den mad, du giver.
  • Baby skal kunne sidde selv.
  • Baby skal selv kunne tage mad på tallerkenen, og junior skal også forsøge at putte det i munden uden din hjælp.
  • Baby må selv give udtryk for, at maven er fyldt. Du kan se, at din baby er mæt, når hovedet drejes væk og interessen for maden forsvinder.Kom godt i gang med at spise grød

Din baby kan spise grød, når ovenstående tegn er til stede, og som forælder er det en spændende tid, du nu går i møde. Overgangen til fast kost er nemlig et bevis på, at din baby udvikler sig helt perfekt.

Den første ”rigtige” mad du giver din baby, kan bestå af gryn, grønt og frugt. Det giver den lille de rigtige næringsstoffer, så barnet ikke kommer til at mangle fedt, vitaminer og mineraler. I den første levetid er det vigtigt, baby får en energitæt kost, men ved du, hvorfor? Det skyldes simpelthen, at baby ikke kan spise særligt meget ad gangen.

En god grød gør baby glad

Hvad er en god grød? Det er der nok delte meninger om, og måske kan du huske en slimet havregrød fra din egen barndom? Det er nok ikke den, der vækker de bedste minder, og som forælder til en baby, der begynder at spise grød, må du derfor sørge for, at maden smager godt.

Det er en fordel, hvis konsistensen på grøden er tynd og lind, så babys tyggemuskler ikke udfordres for meget. Husk på, at indtil nu har den lille ikke været vant til andet end mælk, og det kræver tilvænning at lære nye smage og konsistenser at kende. Du må også sørge for, at der ikke er klumper i maden, for det er meget nemmere for baby at spise grød, hvis den ikke skal tygges.

Opskrift: Få inspiration til din babys grød

Spørger man nybagte forældre, hvornår baby spiser grød, svarer de med stor sandsynlighed: hele tiden. Når først den lille har fået smag for skemaden, er det nemlig et hit ved middagsbordet.

Er du på udkig efter en god opskrift? Du kan lave grød til baby af majsmel, hirsemel eller boghvedemel, da det er kornsorter, som let koger ud, har en mild smag og giver en dejlig, cremet grød uden klumper.

Du kan også med fordel koge grøntsagsmos af kartofler, ærter, gulerødder og blomkål eller servere en skøn frugtgrød af banan eller æble for den lille.

ANDRE LÆSTE OGSÅ

Kurv

Din kurv er tom.

Udforsk Moonboon

Vælg variant