Hvornår må baby få rugbrød?

Nedenstående bygger på egne holdninger og erfaringer. Vi anbefaler at konsultere egen læge ved sygdom eller mistanke om sygdom.

Du kan næppe sætte noget mere klassisk dansk på frokostbordet end en pakke rugbrød. Derfor ser du sikkert også frem til at servere den sunde, kernefyldte frokostbid for din baby, for der er mange gode ting forbundet med det traditionsrige smørrebrød.

Her på siden kan du læse mere om, hvornår baby må få rugbrød både med og uden kerner. Vi giver dig også vejledning til, hvordan du håndterer den kræsne krudtugle, der ikke gider rugbrød.

Hvornår kan baby spise rugbrød?

Når din baby er omkring 7 måneder gammel, er det tid til at introducere rugbrød for den lille. Nogle babyer er allerede klar til rugbrød, når de er 6 måneder gamle, mens andre venter til de er 8 måneder.

Uanset, hvornår du vælger at give rugbrød til baby, må du som den stolte forælder til guldklumpen gøre det til en god oplevelse for den lille at prøve det nye mad. Derfor kan du med fordel skære brødet ud små stykker, så baby kan lære at spise rugbrød uden at få noget galt i halsen.

Hvornår må baby få rugbrød med kerner?

Rugbrød er både sundt og mættende, og netop derfor har det så stor en plads i den daglige kost, og vi spiser gerne det mørke brød med mange kerner både morgen, middag og aften. Du skal dog vente med at give baby rugbrød med kerner, for det anbefales, at børn under 3 år ikke spiser rugbrød med hele kerner.

Det kan give udfordringer med afføringen, hvis baby spiser rugbrød med kerner, og resultatet vil være en løs og tynd levering i bleen. Du må derfor vente med at give kernefyldt rugbrød til den lille, før både tarme og tandsæt er helt parate til det.

Når baby ikke gider rugbrød

Rugbrød er en del af de fleste voksnes hverdag, og måske netop derfor, tænker du ikke over, at brødet faktisk har en helt speciel smag. For din lille krudtugle, der indtil nu primært har levet af mælk, grød og mos, kan det være en underlig smag pludselig at prøve.

Samtidig har rugbrødet også en grovere konsistens, end barnet er vant til, og netop det gør, at nogle babyer ikke gider rugbrød.

Der er heldigvis hjælp at hente, hvis ikke baby gider rugbrød. Du kan nemlig med fordel give den lille øllebrød i tiden før, du vil introducere rugbrød til baby. På den måde lærer barnet den særlige smag at kende. Du kan sætte øllebrød på menuen fra baby er 6 måneder gammel.

Glider grøden ned, og smiler baby stort, når skeen kommer op til munden? Så er du godt på vej til at lære den lille at spise rugbrød.

Udblød brødet før spisetid

Det kan være en udfordring for de mindste at tygge det grove brød, og det kan være endnu en årsag til, at baby ikke gider rugbrød. Du kan derfor udbløde brødet i mælk eller vand, så det opløses let. Det kan få baby til at spise rugbrød, når konsistensen ikke er fast, men minder barnet om noget, det allerede kender.

Tak fordi du læser med.

Jeg hedder Marie, og jeg er mor til to små drenge. Jeg er også kvinden bag Moonboon, som laver babyudstyr der er produceret af økologiske materialer, hvor det er muligt, med omtanke for mennesker og miljø.

Se vores babyudstyr her.

Min søn skal sove i de bedste omgivelser, og det synes jeg også, dit barn skal. Derfor er jeg særligt stolt af vores GOTS-certificerede slyngevugge og den specialdesignede vuggemotor, som både har hjulpet mig og mange andre forældre til bedre nattesøvn. 

Du kan følge med i Moonboons univers på Facebook og Instagram.