Gå til indhold

Sådan lærer du baby at sove selv

For en voksen veludviklet hjerne kan det virke helt skørt, at man behøver lære baby at sove selv. Når man er træt, burde man vel bare lukke øjnene?

Sådan er det desværre ikke for de små nye verdensborgere.

Der er ingen lette genveje

Moderskabet er en unik størrelse, og alle børn er som bekendt forskellige. Der findes derfor (desværre) ingen one size fits all, som du kan trække frem, når projekt ’lær baby at sove selv’ går i luften.

Formålet med denne lille guide er at sammenfatte de mest gængse tips uden at bilde dig ind, at vi har en magisk formel, der får enhver baby til at sove selv. Vi råder dig derfor til først og fremmest at følge din mavefornemmelse med udgangspunkt i dit barns unikke adfærd og behov.

Undgå at sammenligne dig og din baby med andre

En af de sværeste discipliner er at lade være med at sammenligne sig med andre, og det gælder især, når det kommer til graviditet og barsel. Mens det kan være gavnligt at se til sine medsøstre, når det f.eks. kommer til ammeteknik og søvntræning, kan det også let føre til mindreværd.

Når du sidder helt groggy i mødregruppen med en baby, der nægter at sove, er det provokerende at høre, at nu kan Annes baby sove i egen seng. Og der er ikke noget at sige til, hvis du bliver presset over spørgsmål som ”kan din baby sove igennem?”

Der er gudskelov en bred margen for, hvad der er normalt. Det gælder både, hvornår baby kravler, hvor længe man ammer/giver flaske, og hvornår baby lærer at sove selv.

Alt er faser…og børn er forskellige

Over det første års tid gennemgår barnet en række spring i den mentale udvikling – de såkaldte tigerspring. Særligt de første seks måneder, hvor barnet vokser med lynets hastighed, mens I prøver at finde hinanden midt i efterfødselsreaktioner, ammeproblemer og hvad der nu ellers kan være.

I takt med at barnet tilegner sig nye færdigheder og udvikler sanserne, kommer der perioder, hvor han eller hun ændrer opførsel, søvn- og spisevaner. Husk at minde dig selv om, at de svære perioder som regel baner vej for bedre tider…og du gør det så godt du kan!

Hvornår kan baby sove på sit eget værelse?

Det anbefales af sundhedsmyndighederne, at barnet sover i samme værelse som forældrene, indtil han eller hun er seks måneder gammel. Dette skyldes dels, at barnet har særligt brug for nærhed i starten af livet efter 9 måneder i mors mave.

Desuden er der størst risiko for vuggedød i det første halve år. Når I sover på samme værelse, kan du bedre holde øje med, at den lille har det godt.

Introduktion af nye vaner

Omkring 6-7-månedersalderen kan børn sove længere tid ad gangen uden at få mælk, og ja – i nogle tilfælde kan baby sove igennem på dette alderstrin.

Mange forældre vælger derfor at ændre barnets søvnrutine omkring dette tidspunkt. Det giver ofte både forældre og baby en mindre forstyrret nattesøvn, når den lille kommer ind på sit eget værelse. 

Vi har imidlertid forskellige forudsætninger i moderskabet, ligesom kulturelle forskelle og personlige præferencer påvirker holdningen til putteritualer og søvnteknikker.

Nogle kvinder er f.eks. glade for at amme deres børn i søvn frem til de er 1 år gamle, ligesom mange familier trives med samsovning.

Kort sagt: du skal ikke føle dig presset til at lære baby at sove selv på et særligt tidspunkt.

Bør man lade baby græde sig selv i søvn?

Hvis du spørger den spanske søvnlæge Eduard Estivill er svaret ja.

Estivill er manden bag den heftigt omdiskuterede selvhjælpsbog ”Godnat og sov godt”, som præsenterer en metode, hvor babyer ned til firemåneders-alderen skal lære at sove med mindst mulig hjælp fra mor og far.

I korte træk handler det om putning efter et skema, der dikterer, hvornår du må gå ind og trøste barnet. På den måde skal den lille lære at trøste sig selv.

Metoden bliver kritiseret

Metoden, som også kaldes ”kontrolleret trøst”, bliver kritiseret for at skade børns evne til at håndtere stres. Men samtidig er der forældre over hele verden, der sværger til teknikken.

I Danmark er de fleste sundhedsplejersker enige om, at det ikke er sundt for babyer at skrige sig selv i søvn. Når barnet gentagne gange kalder desperat uden at blive hørt og trøstet, vil han eller hun til sidst holde op med at græde.

Det sker imidlertid ikke, fordi den lille forstår, at du er i det andet rum og alt er godt. Derimod stopper barnet med at græde, fordi det ikke nytter noget.

Bliv siddende i børneværelset

Hvis baby bliver ulykkelig over at blive lagt i sin egen seng, har din baby brug for hjælp til at finde roen igen. Det oftest være ved at tage babyen op og trøste. Kontakt til dig og din berøring er med til at aktivere produktion af stoffet oxytocin, også kendt som ”kærlighedshormonet”, og det hjælper den lille til at føle sig tryg og slappe af.

Når baby igen er roligt kan du f.eks lægge baby ned i sengen igen og have en stol ved siden af sengen, så du kan nå ned og ae den lille på panden og hjælpe baby til at blive i roen igennem berøring. Bliver baby ked af det igen, må du igen tage baby op og berolige, for eksempel ved at vugge eller tale kærligt til barnet. Det kan også være en mulighed at vugge baby helt i søvn og først lægge baby i sengen når den sover. Find den metode der virker bedst for dit barn.

Har baby først oplevet at føle sig utryg i sengen, uden at blive taget op og beroliget, kan baby nå et punkt hvor bare synet af sengen udløser gråd. Tricket er således at give baby gode erfaringer med sengen ved at blive ved at tilbyde masser af kontakt, trøst og nærvær.

ANDRE LÆSTE OGSÅ

Kurv

Din kurv er tom.

Udforsk Moonboon

Vælg variant