Sådan lærer du baby at sove selv

For en voksen veludviklet hjerne kan det virke helt skørt, at man behøver lære baby at sove selv. Når man er træt, burde man vel bare lukke øjnene?

Sådan er det desværre ikke for de små nye verdensborgere.

Der er ingen lette genveje

Moderskabet er en unik størrelse, og alle børn er som bekendt forskellige. Der findes derfor (desværre) ingen one size fits all, som du kan trække frem, når projekt ’lær baby at sove selv’ går i luften.

Formålet med denne lille guide er at sammenfatte de mest gængse tips uden at bilde dig ind, at vi har en magisk formel, der får enhver baby til at sove selv. Vi råder dig derfor til først og fremmest at følge din mavefornemmelse med udgangspunkt i dit barns unikke adfærd og behov.

Undgå at sammenligne dig og din baby med andre

En af de sværeste discipliner er at lade være med at sammenligne sig med andre, og det gælder især, når det kommer til graviditet og barsel. Mens det kan være gavnligt at se til sine medsøstre, når det f.eks. kommer til ammeteknik og søvntræning, kan det også let føre til mindreværd.

Når du sidder helt groggy i mødregruppen med en baby, der nægter at sove, er det provokerende at høre, at nu kan Annes baby sove i egen seng. Og der er ikke noget at sige til, hvis du bliver presset over spørgsmål som ”kan din baby sove igennem?”

Der er gudskelov en bred margen for, hvad der er normalt. Det gælder både, hvornår baby kravler, hvor længe man ammer/giver flaske, og hvornår baby lærer at sove selv.

Alt er faser…og børn er forskellige

Over det første års tid gennemgår barnet en række spring i den mentale udvikling – de såkaldte tigerspring. Særligt de første seks måneder, hvor barnet vokser med lynets hastighed, mens I prøver at finde hinanden midt i efterfødselsreaktioner, ammeproblemer og hvad der nu ellers kan være.

I takt med at barnet tilegner sig nye færdigheder og udvikler sanserne, kommer der perioder, hvor han eller hun ændrer opførsel, søvn- og spisevaner. Husk at minde dig selv om, at de svære perioder som regel baner vej for bedre tider…og du gør det så godt du kan!

Hvornår kan baby sove på sit eget værelse?

Det anbefales af sundhedsmyndighederne, at barnet sover i samme værelse som forældrene, indtil han eller hun er seks måneder gammel. Dette skyldes dels, at barnet har særligt brug for nærhed i starten af livet efter 9 måneder i mors mave.

Desuden er der størst risiko for vuggedød i det første halve år. Når I sover på samme værelse, kan du bedre holde øje med, at den lille har det godt.

Introduktion af nye vaner

Omkring 6-7-månedersalderen kan børn sove længere tid ad gangen uden at få mælk, og ja – i nogle tilfælde kan baby sove igennem på dette alderstrin.

Mange forældre vælger derfor at ændre barnets søvnrutine omkring dette tidspunkt. Det giver ofte både forældre og baby en mindre forstyrret nattesøvn, når den lille kommer ind på sit eget værelse. 

Vi har imidlertid forskellige forudsætninger i moderskabet, ligesom kulturelle forskelle og personlige præferencer påvirker holdningen til putteritualer og søvnteknikker.

Nogle kvinder er f.eks. glade for at amme deres børn i søvn frem til de er 1 år gamle, ligesom mange familier trives med samsovning.

Kort sagt: du skal ikke føle dig presset til at lære baby at sove selv på et særligt tidspunkt.

Bør man lade baby græde sig selv i søvn?

Hvis du spørger den spanske søvnlæge Eduard Estivill er svaret ja.

Estivill er manden bag den heftigt omdiskuterede selvhjælpsbog ”Godnat og sov godt”, som præsenterer en metode, hvor babyer ned til firemåneders-alderen skal lære at sove med mindst mulig hjælp fra mor og far.

I korte træk handler det om putning efter et skema, der dikterer, hvornår du må gå ind og trøste barnet. På den måde skal den lille lære at trøste sig selv.

Metoden bliver kritiseret

Metoden, som også kaldes ”kontrolleret trøst”, bliver kritiseret for at skade børns evne til at håndtere stres. Men samtidig er der forældre over hele verden, der sværger til teknikken.

I Danmark er de fleste sundhedsplejersker enige om, at det ikke er sundt for babyer at skrige sig selv i søvn. Når barnet gentagne gange kalder desperat uden at blive hørt og trøstet, vil han eller hun til sidst holde op med at græde.

Det sker imidlertid ikke, fordi den lille forstår, at du er i det andet rum og alt er godt. Derimod stopper barnet med at græde, fordi det ikke nytter noget.

Bliv siddende i børneværelset

Når baby bliver ulykkelig over at blive lagt i sin egen seng, bør du blive lidt i børneværelset, så han eller hun ikke føler sig forladt. Du kan f.eks. stille en stol ved siden af tremmesengen, så du kan nå ned og ae den lille på panden.

Berøring er med til at aktivere produktion af stoffet oxytocin, også kendt som ”kærlighedshormonet”, og det hjælper den lille til at føle sig tryg og slappe af.

Baby vil naturligvis gerne op i dine arme, men det er ikke synd for barnet at græde lidt, så længe han eller hun kan høre, at du er i rummet. Du kan f.eks. lægge tøj sammen, mens du synger eller nynner.

Selvom du næppe undgår drama kan du hjælpe din baby ved at skabe gode betingelser for, at han eller hun kan finde søvnen. Velvidende at du er i nærheden, bliver det lettere for baby at lære at sove selv. Du kan læse mere om det gode putteritual her.

Tak fordi du læser med.

Jeg hedder Marie, og jeg er mor til en lille dreng. Jeg er også kvinden bag Moonboon, som laver økologisk, bæredygtigt babyudstyr med omtanke for mennesker og miljø.

Se vores babyudstyr her.

Min søn skal sove i de bedste omgivelser, og det synes jeg også, dit barn skal. Derfor er jeg særligt stolt af vores GOTS-certificerede slyngevugge og den specialdesignede vuggemotor, som både har hjulpet mig og mange andre forældre til bedre nattesøvn. 

Du kan følge med i Moonboons univers på Facebook og Instagram eller lære os bedre at kende her.