Gå til indhold

Alt du skal vide om babys afføring

Det er altafgørende for din babys trivsel, at afføringen fungerer, som den skal, for når der er fine leveringer i bleen, er det et sikkert tegn på, at den lille er glad og rask. Præcis på samme måde som du kender det fra din egen krop.

Med en lille nyfødt på armen melder der sig imidlertid hurtigt spørgsmål, når det gælder bleens indhold.

Må baby have grøn afføring, hvor ofte skal der være gevinst og har modermælkserstatning nogen indflydelse på afføringen?

Her på siden kan du finde svar på de mange spørgsmål, du sidder med som forælder til en skøn baby.

Hvor ofte skal baby have afføring?

Synes du ofte, at du står ved puslebordet for at give guldklumpen en ren ble? Det er ikke forkert, hvis du synes, bleen skal skiftes igen og igen, for det er helt normalt, at baby laver afføring flere gange om dagen.

Hvor ofte baby har afføring, kan der ikke sættes et præcist tal på, for nogle børn leverer også kun en enkelt gang i ugen. Frygter du, at den lille har forstoppelse? Det er først, når baby ikke har klattet i bleen i mere end 10 dage, at der kan tales om forstoppelse.

Modermælkserstatning har også indflydelse på, hvor ofte baby har afføring. Erstatningen kan nemlig give problemer med forstoppelse, og derfor er det vigtigt, at flaskebørn dagligt har afføring.

Derfor får din baby grøn afføring

Som forælder til en skøn og glad baby, må du være opmærksom på, hvad den lille leverer i bleen. Farven på babys afføring fortæller dig nemlig, hvordan maven har det.

Den første afføring fra baby er sort, men hvordan skal du forholde dig til en ble med grøn afføring? Grøn afføring er naturligt for nyfødte, og farven kan variere fra lys grøn til meget mørkegrøn. I løbet af en uge vil den grønne afføring blive tynd og gul, men får din baby modermælkserstatning, er det almindeligt, at den grønne afføring fortsætter i længere tid.

Grøn afføring er derfor ikke et tegn på, at baby har ondt i maven.

Tynd mave hos baby

Det er ikke kun afføringens farve, der fortæller dig, hvordan babys tarmflora fungerer. Konsistensen er også vigtig at holde øje med, og der skelnes mellem almindelig afføring, diarré og forstoppelse.

Det kan imidlertid være vanskeligt at afgøre, om den lille har diarré. Det er nemlig normalt, at en baby har tynd afføring – og i nogle tilfælde flere gange om dagen. Tynd afføring hos baby er derfor ikke altid et tegn på, at din lille guldklump er ramt af sygdom, og virker junior glad og oplagt, skal du ikke være bekymret.
Det er først, når afføringen bliver vandet og meget hyppig, at det kan være diarré. Ved diarré vil afføringens lugt også ændre sig.

Tag kontakt til din læge, hvis du har mistanke om diarré, ligesom du også må en tur forbi venteværelset, hvis baby ikke kan komme af med afføring på grund af forstoppelse.

Ingen afføring hos baby

Har baby ingen afføring i flere dage, er der ikke grund til bekymring. Det er helt normalt, men får den lille modermælkserstatning, skal der være afføring dagligt, så du kan være sikker på, at baby ikke har forstoppelse.

Kontakt lægen ved afvigende afføring

Du holder uden tvivl nøje øje med babys afføring, når du finder en ren ble frem ved puslebordet, og har du mistanke om, at noget ikke er, som det plejer, skal du straks kontakte lægen.

Har din baby slimet afføring eller er den skummende? Det kan være tegn på sygdom og ubalance i tarmene, og du skal ringe til lægen med det samme. Det gælder også, hvis der er blod i babys afføring.

Læs også: Nyfødt med luft i maven

ANDRE LÆSTE OGSÅ

Kurv

Din kurv er tom.

Udforsk Moonboon

Vælg variant