Nyfødt med luft i maven

Det er ganske naturligt, at din baby har luft i maven, men har den svært ved at passere, kan det give udfordringer for den lille.

Oplever du, at din baby har meget luft i maven? Det kan skyldes flere ting, når den lille får mavekneb af den ophobede luft i tarmene. Du kan læse mere om årsagen til luft i maven hos nyfødte her på siden, hvor vi også giver dig vejledning om, hvordan du behandler de generende symptomer.

Det er naturligt at baby har luft i maven

Der er ikke nogen grund til bekymring, når din baby har luft i maven. Det er nemlig helt naturligt både for store og små mennesker, at der ophober sig luft i mave- og tarmsystemet. Faktisk er det en helt almindelig reaktion på, at vi fordøjer den mad, vi spiser.

Der er to måder, luften kan slippe ud på, og det er gennem bøvser og prutter. Det er derfor kun godt, at din baby prutter og bøvser, for det betyder, at den lille kan komme af med luften. Det kan nemlig være meget ubehageligt, når gassen samler sig i den lille krop, og en baby med luft i maven vil derfor græde meget.

Luft i maven i babys første levetid

Det er særligt i barnets første levetid, at der kan opstå problemer med luft i maven. Har du en klynkende og utilpas baby med en udspilet mave? Det kan være et tegn på, at din baby har luft i maven, som ikke kan passere og komme ud.

Når baby er mere end 3 måneder gammel, vil udfordringerne med luft i maven mindskes markant.

Der er flere årsager til luft i maven

Det er ofte i forbindelse med spisningen, der kan opstå problemer med luft i maven hos baby, og det gælder både ved amning og sutteflaske. Når den lille spiser, sluger han eller hun luft, og netop denne luft kan hos nogle børn have svært ved at passere. Du hjælper baby af med luften i tarmene ved at ”bøvse” den lille efter måltidet.

Laktose kan også være en årsag til, at du får en baby med meget luft i maven, ligesom forstoppelse eller medicin kan give udfordringer, når luften skal passere.

Det er også helt naturligt, at din baby får luft i maven, når han eller hun skriger. Den lille sluger nemlig meget luft, når gråden presser sig på.

Behandling mod luft i maven hos baby

Oplever du, at luften i maven giver din lille guldklump udfordringer? Behandling af luft i maven hos baby er heldigvis en mulighed, og særligt viser undersøgelser, at zoneterapi har en god effekt.

Du kan besøge en uddannet zoneterapeut for at få hjælp til dit barns problemer, men der er også flere punkter, du selv kan aktivere derhjemme, hvis du vil hjælpe den lille af med den generende luft.

Du kan også give dråber mod luft i maven, men vælger du denne løsning, bør du tage kontakt til din læge eller sundhedsplejerske først. De kan give dig den rette vejledning, når det gælder dosering.

Tak fordi du læser med.

Jeg hedder Marie, og jeg er mor til en lille dreng. Jeg er også kvinden bag Moonboon, som laver økologisk, bæredygtigt babyudstyr med omtanke for mennesker og miljø.

Se vores babyudstyr her.

Min søn skal sove i de bedste omgivelser, og det synes jeg også, dit barn skal. Derfor er jeg særligt stolt af vores GOTS-certificerede slyngevugge og den specialdesignede vuggemotor, som både har hjulpet mig og mange andre forældre til bedre nattesøvn. 

Du kan følge med i Moonboons univers på Facebook og Instagram eller lære os bedre at kende her.