Det er vidunderligt at stå med en lille, nyfødt baby i favnen, og som forælder til en elsket guldklump venter nu en spændende rejse. Din babys udvikling uge for uge er vild, og dagligt vil du opleve, hvordan den lille lærer nye ting.
Fra den første pludren, det første smil og til turen over gulvet kan tages på løbende fødder. Der venter mange store oplevelser både for barnet og forældrene. Her kan du læse mere om din babys udvikling gennem det første leveår.
1 måned: Gråd er babys måde at kommunikere på
Den første måned er fantastisk – ikke mindst for de stolte forældre, som nu skal til at lære det lille, nye menneske at kende. Et menneske, som i løbet af de næste mange år, kommer til at udvikle sig enormt meget.
Når din baby er 1 måned gammel, er gråd en helt naturlig del af udviklingen, for det er den eneste måde, den lille kan kommunikere med dig på. Det kan være en udfordring for forældrene med en grædende baby, men langsomt lærer du, hvad gråden betyder.
2 måneder: Høresansen udvikler sig
Allerede mens din lille guldklump ligger i moderens mave, reagerer fosteret på lyde og stemmer. Ny forskning viser endda, at en nyfødt baby kan genkende de sange, som forældrene har lyttet til under graviditeten, ligesom søskendes og forældres stemmer også er velkendte for det nye familiemedlem.
Når din baby er 2 måneder, er en udvikling af hørelsen stadig i gang, og du vil uden tvivl lægge mærke til, hvordan junior retter sin opmærksomhed mode lyde. Hovedet og øjnene drejes konstant mod lyde, og når det lille hoved bevæger sig rundt, styrker det samtidig motorikken, så den udvikles simultant.
3 måneder: Den første pludren
Det føles som en stor udvikling, når baby på 3 måneder begynder at pludre. Nu er gråden ikke længere den eneste måde, baby kan udtrykke sig på, og som forælder begynder du måske allerede nu at forestille dig, hvad de første ord mon bliver.
Vil du øge udviklingen, skal du tale så meget med dit barn, som du kan. Brug gerne pludrelyde, som efterlignet babys, men tal også helt almindeligt til den lille. Stille og roligt vil junior begynde at efterabe dine ord og din mimik, og om nogle måneder kan du høre de første, små forsøg på at sige ord.
4 måneder: Nu griber baby fat i ting
Er din baby 4 måneder? Så kan du sikkert nikke genkendende til den udvikling, der finder sted nu: baby griber fat i alting. Dit hår, dit tøj, dine smykker – og ja, den lille holder godt fast!
En baby på 4 måneder er nået til det sted i sin udvikling, hvor øjne og hænder nu kan samarbejde. Det betyder, at den lille præcist kan række ud efter genstande og holde fast i dem. Derfor kan du med fordel introducere et aktivitetstæppe, så baby kan gribe fat om legetøj.
5 måneder: Nu ruller og vender baby sig
Fra mave til ryg og tilbage igen. Fra din baby er 5 måneder udvikles kontrollen i takt med, at junior lærer at holde hovedet selv, og ryg- og mavemusklerne bliver stærkere. Når baby kan vende sig og rulle rundt, er det første trin på vejen mod at kravle.
Styrk den lille krudtugles udvikling ved at rulle og trille med baby, og lad den lille strække sig efter spændende legetøj. Det er med til at styrke din babys motoriske udvikling.
6 måneder: Den motoriske udvikling styrkes
Det er en stærk baby, du har! For når den lille er 6 måneder gammel, er der fuld fart på udviklingen, og særligt babys motoriske udvikling er tydelig. Nu begynder junior at skubbe sig frem over gulvet, og som den opmærksomme forælder du er, kan du allerede se, hvordan den lille forsøger at kravle.
Det er også i denne alder, din baby kan begynde at sidde i en højstol. I begyndelsen må guldklumpen kun sidde der nogle få minutter, for endnu er nakken og ryggen ikke stærk nok til at sidde op i længere tid.
7 måneder: Baby kan sidde selv
Det er forskelligt fra barn til barn, hvornår den lille kan sidde selv, men fra din baby er omkring 7 måneder, kan du se frem til at få hænderne fri. Det er nemlig praktisk, når den lille kan sidde i en skråstol og følge med i din aktiviteter i stedet for at blive båret rundt.
Vil du træne din babys udvikling og styrke musklerne i kroppen, kan du sætte baby mellem din ben eller med en pude i ryggen. Sørg for, at junior ikke falder sammen i ryggen eller kan vælte til siden og træn kun i kort tid ad gangen.
8 måneder: Udvikling af finmotorikken
Synes du, din baby har store armbevægelser? Grovmotorikken er udviklet hos baby på 8 måneder, og nu begynder de små detaljer langsomt at falde på plads. Nu kan din lille guldklump samle mindre ting op, så både små og store ting bliver udforsket.
Det er også i denne alder, mange forældre lader barnet spise selv, for nu kan de små fingre og hænder selv samle maden op. Selvom resultatet er en beskidt baby, vil det være med til at styrke den motoriske udvikling, og der er jo ikke noget, et bad ikke kan klare efter spisetid.
9 måneder: Fuld fart på udviklingen
Kan du næsten følge med? Som nybagt forælder kan man hurtigt blive forpustet, når det gælder babys udvikling, for det går stærkt. For hver dag udvikler den lille sig mere og mere til et selvstændigt menneske med sin egen personlighed, temperament og styrke.
Udviklingen for en baby på 9 måneder eller mere fortsætter kun. Snart er den lille klar til at tage sine første skridt, og du må derfor sørge for, at hjemmet er sikkert for junior at bevæge sig rundt i. Det er derfor en god idé at fjerne skarpe genstande, store gulvplanter og andre ting, som kan være spændende for baby at udforske, men knap så spændende for dig som forældre at rydde op efter.