En glad og mæt baby, som spiser godt, er det, alle forældre drømmer om. Ved du, hvor meget mælk baby skal have, når det er spisetid? Det er blot et af de spørgsmål, du finder svar på her, hvor vi fortæller dig, hvordan du kan afgøre, om baby får nok mælk.
Hvor meget mælk skal baby have?
I de første mange måneder af livet, lever din baby af mælk, som indeholder den helt rigtige sammensætning af vitaminer, mineraler og fedt. Det gælder både, hvis du ammer eller hvis du giver modermælkserstatning i en flaske, men ved du, hvor meget mælk baby skal have?
Som den ansvarlige og bevidste forælder, du er, ønsker du kun at give den lille det bedste – også når det gælder kosten. Derfor har du brug for at vide, hvor meget mælk baby skal have. Det kan dog være svært at svare på, for nogle børn har brug for mere mælk end andre, og derfor bør du tale med din sundhedsplejerske, hvis du har brug for konkrete svar på, hvor mange ml. mælk baby skal have.
Der er også forskel på, hvor meget mælk en nyfødt drikker og på, hvor meget mælk baby på 6, 7 eller 8 måneder skal have.
Sådan beregner du mængden af mælk til baby
Du får imidlertid en god indikator på, hvor meget mælk dit barn har brug for, hvis du bruger følgende metode. En baby drikker ca. 160 ml. mælk pr. kg. kropsvægt i døgnet, og med den viden kan du udregne, hvor meget mælk din baby skal drikke om dagen. Du finder svaret ved at gange den lilles vægt med 160. Tallet du står tilbage med, er de ml. mælk, baby skal have i døgnet.
Du kan bruge udregningen som guideline i hverdagen, men du må samtidig være opmærksom på, at det kan være svingende, hvor meget mælk baby skal have om dagen. Du kender det jo fra dig selv: nogle dage er sulten større end andre.
For selvom du kan gå ud fra, at en baby spiser omkring samme mængde mad hver dag, kan der godt være udsving i, hvor stor en appetit den lille har. Har din baby sovet uroligt det sidste stykke tid? Så er det ikke unaturligt, at sulten er større, end den plejer at være. Baby forbrænder nemlig flere kalorier i vågen tilstand, end når øjnene er lukkede.
Hvor meget udmalket mælk skal baby have?
Ingen børn er ens og som mor eller far til en lille baby, har du sikkert allerede erfaret, hvor forskellige nyfødte kan være. Det gælder både i forhold til temperament, udvikling, søvn og ikke mindst mad.
Derfor er der også stor forskel på, hvor meget udmalket mælk baby skal have. Du kan starte med at udpumpe 60 ml. mælk til den lille, og bliver der efterspurgt mere, må du supplere med en større mængde. Heldigvis finder du hurtigt ud af, hvor meget mælk baby kan få, men pres aldrig den lille til at drikke alt, der er i flasken.
Hvornår må baby få mælk fra dyr?
Mange børn holder af en stor skål frugtyoghurt, og måske går du nu og overvejer, om det ikke snart er tid til at introducere den lille for lækre mælkeprodukter.
Først når dit barn er 6-9 måneder, kan du servere anden mælk end modermælk og modermælkserstatning. I begyndelsen må den lille kun få små portioner, og først omkring 9-måneders-alderens kan baby få 100 ml. animalsk mælk om dagen.
Sådan får baby nok mælk
Er du i tvivl, om baby får nok mælk? Det er heldigvis let at finde ud af, om den lille får nok mælk. Du finder nemlig svaret i bleen.
Tegn på at baby ikke får nok mælk
En velnæret baby, der får mælk nok, leverer mellem 4 og 6 våde bleer om dagen. Farven på urinen skal være gennemsigtig eller klar gul, for er den det, er baby hydreret. Derimod må farven ikke være mørkegul eller orange, for det er tegn på, at baby ikke får nok mælk.
I løbet af barnets første måned vil den lille aflevere mellem 2 og 3 gule afføringer om dagen, mens et ældre barn kun vil have afføring hver 3. eller 4. dag. Er der gode gevinster i bleen? Det er et tegn på, at baby får mælk nok, mens udebleven afføring er et tegn på, at baby ikke får nok mælk.
Kan baby få for meget mælk?
I sjældne tilfælde sker det, at moderen producerer mere mælk, end den lille har brug for. Det medfører naturligvis, at baby tager meget på i vægt, og ofte vil barnet få problemer med luft i maven.
Du kan også se på afføringen, om baby har fået for meget mælk, for så vil den være enten grynet, løs, slimet eller have en unormal farve.
Din baby kan få for meget mælk, men det sker meget sjældent, og da din sundhedsplejerske vil være opmærksom på, hvordan den lille trives, bør du ikke frygte overspisning.
Undgå at baby får mælk galt i halsen
Det er uden tvivl din største frygt, at din lille guldklump kommer galt afsted, men selvom du som den kærlige mor eller far du er, gør alt, hvad du kan for at beskytte din baby, kan der altid opstå komplikationer.
Når baby får mælk galt i halsen, bliver både forældre og barn forskrækket, for det kan lyde voldsomt, når den lille hiver efter vejret. Ved du, hvordan du skal reagere? Du skal hurtigt vende bunden i vejret på baby, så hovedet hænger nedad. Klap barnet på ryggen med din håndflade og få den lille til at hoste, så mælken kommer retur.
Det kan desværre ikke undgås, at baby får mælk galt i halsen, men årsagen til det ubehagelige optrin, kan skyldes flere ting. Det kan være en forkert ammestilling, men det er også en mulighed, at mælken løber for stærkt ned i den lille hals.
I sjældnere tilfælde kan det skyldes refluks, hvor mavens indhold returnerer til munden. Har du mistanke om refluks, bør du tage kontakt til din læge, så den lille kan blive undersøgt.