Gå til indhold

Refluks

Refluks er en tilstand, hvor der er tilbageløb af maveindholdet, som ofte resulterer i gylp.

Refluksen kommer som regel til udtryk umiddelbart efter et måltid, hvor ufordøjet mælk bliver gylpet op. Hvis gylpen først kommer flere timer efter amning, så vil gylpen ofte lugte surt, ligesom der kan være klumper i gylpen. Stort set alle spædbørn og babyer gylper.

Derfor gylper næsten alle babyer

Det er den nederste del af lukkemusklen, som er grunden til, at babyer får refluks og gylper. Når lukkemusklen mellem mavesækken og spiserøret afslappes, så resulterer det ofte i refluks. Babyer har et relativt stort fødeindtag i forhold til deres vægt, og alt denne mad kan give udspiling af mavesækken. Dette giver ofte flere ukontrollerede afslapninger af lukkemusklen, hvorfor indholdet fra maven kan sive op i spiserøret.

Der er lavet flere undersøgelser, som viser at der siver mad op til spiserøret 30 gange i løbet af en dag blandt små babyer, men det er ikke nær så ofte, at der følger gylp med op. Heldigvis er små babyer sjældent irriteret over den hyppige refluks. Det skyldes, at de endnu ikke har så meget mavesyre i mavesækken som voksne og større børn, og derfor kan refluksen gå nærmest ubemærket hen. Hvis barnet derimod er meget påvirket af refluks og gylp, så kan barnet måske lide af reflukssygdom.

Reflukssygdom

Ved en egentlig reflukssygdom så kan det være smertefuldt for barnet, når maveindholdet har tilbageløb. Reflukssygdom er ofte en lidelse babyer får, når den nederste del af lukkemusklen ikke er færdigudviklet. Ydermere kan reflukssygdommen opstå, hvis barnet har komælksallergi, men det ses noget sjældnere. Barnet føler smerte, fordi syreindholdet fra maven giver smerter i spiserøret. Derudover kan reflukssygdommen også påvirke luftvejene, og der kan opstå betændelse i selve spiserøret. Problemer med amning og spisning ses også meget hyppigt blandt børn med reflukssygdom.

Hvis man er i tvivl om ens barn har refluks, så er det selvfølgelig vigtigt at bestille tid hos lægen. En evt. medicinsk behandling i forbindelse med reflukssygdom er syrepumpehæmmende medicin. Som navnet antyder, så hæmmer denne medicin syreproduktionen i mavesækken. Alternativt kan man fokusere på at ændre barnets kost og amning.

Fremtidsperspektiverne for børn med refluks

Fremtidsperspektiverne for børn der lider af reflukssygdom er rigtig gode. Allerede ved 2-års alderen er de fleste børn sluppet af med refluksen – ofte som resultat af at barnet går mere rundt end det ligger ned. De allerfleste babyer oplever komplikationer ved refluks, når de er under et halvt år, og allerede ved 1-års alderen er der ikke særligt mange, som stadig har komplikationer ved refluks.

Slyngevugger anbefales specifikt til børn med refluks

Sundhedsfagligt personale anbefaler specifikt babyer med refluks at ligge i slyngevugger. Slyngevuggen omslutter babyen, og de vuggende bevægelser gør, at han eller hun har meget nemmere ved at slappe af. Babyer kan nemmere falde til ro i en slyngevugge, og så er hovedet en smule hævet i slyngevuggen, hvilket minimerer risikoen for, at mavesyre løber op i spiserøret.

Med vores slyngevugge fra Moonboon har dit barn meget bedre forudsætninger for at slippe af med refluksen. Til slyngevuggen fås også en motor, som kan få slyngevuggen til at vugge op og ned automatisk. Motoren har en indbygget timer, som kan indstilles til at vugge barnet i op til 3 timer ad gangen.

100 % økologisk materiale

Vores slyngevugge fra Moonboon er 100% økologisk, og der er kun anvendt de allerbedste materialer. Madrassen er eksempelvis fremstillet i det allergivenlige og økologiske kapok med omtanke for miljøet og dit barn. Når du køber en slyngevugge fra Moonboon, sikrer du dig ikke kun markedets bedste slyngevugge. Du er også med til at sikre at de tropiske regnskove, hvor kapokfrugten høstes, bliver bevaret.

ANDRE LÆSTE OGSÅ

Kurv

Din kurv er tom.

Udforsk Moonboon

Vælg variant