Gå til indhold

Hvornår må baby sidde?

Der er mange milepæle i dit barns liv, og for hvert nyt udviklingstrin dit barn når, mærker du som forælder en helt særlig stolthed. I sit første år skal din baby igennem en utrolig udvikling fra de første små bevægelser, til at rulle fra maven til ryggen for senere at kunne sidde, kravle og gå.

Du kan læse mere om, hvornår baby må sidde her på siden. Det er nemlig forskelligt, hvornår baby må sidde selv eller sidde i alt fra højstol til autostol og babyjogger.

Hvornår må baby sidde selv?

Kender du begrebet siddemoden? Det er udtrykket, man bruger, når baby må sidde sig. Det er forskelligt fra barn til barn, hvornår baby må sidde selv, men de fleste børn kan allerede, fra de er seks måneder gamle, sidde op i kort tid. Det er dog også helt normalt, at børn først kan sidde, når de er otte måneder gamle, for der er stor forskel på de enkelte børns udvikling.

Kan din guldklump ikke sidde uden støtte? Du skal ikke støtte din baby med puder i ryggen, hvis ikke barnet kan sidde selv. Det vil nemlig skade den motoriske udvikling, og du bliver derfor nødt til at vente med siddende aktiviteter, til din baby er klar til at sidde selv.

Højstol

Din baby må sidde i højstol seks måneders-alderen, men du må kun bruge stolen i kort tid ad gangen, fordi barnet er inaktivt i en højstol. Husk at indstille stolen korrekt, før du lader dit barn sidde i den og vær opmærksom på, at både fodplade og bøjle passer til din baby.

Skråstol

Hvornår din baby må sidde i skråstol, afhænger af, hvor stiv i ryggen din lille prins eller prinsesse er. En baby må i udgangspunktet sidde i skråstål fra barnet er fem til otte uger gammelt, så stolen er en af de første ting, du kan komme i gang med at bruge derhjemme. Er din baby ikke stiv i ryggen? Så skal du vente med at bruge skrålstolen, til dit barn er mere end otte uger gammelt.

I begyndelsen må baby maksimalt sidde ti minutter i stolen for at ryggen ikke belastes, men langsomt kan du udvide tiden, dit barn sidder selv.

Barnevogn

Glæder du dig til at trille af sted med vognen og vise vidunderet frem til hele verden? Din baby må sidde i barnevogn fra 6 måneders-alderen, men bør altid ligge fladt ned i liften.

Autostol

Der er stor forskel på, hvornår baby må sidde i autostol. Det afhænger nemlig af den stol, du har købt, men i udgangspunktet må spædbørn og nyfødte kun køre korte ture i autostol.

Hvornår baby må sidde længere i en autostol, er derfor et spørgsmål om, hvilken stol du sætter barnet i. Det er dog vigtigt altid at holde mange pauser, når du kører med dit barn, så hold gerne længere hvil i forbindelse med bleskift og amning.

Cykelstol

Hvornår din baby må sidde i cykelstol, afhænger af, hvornår barnet kan sidde selv. Det bestemmes nemlig af, hvornår den lille bliver træt i ryggen. Vær opmærksom på, at en cykelstol godt kan være hård at sidde i.

Bumbo stol

Har du en bumbo stol til din baby? Dit barn må sidde i en bumbo stol, når det selv kan holde hovedet. De fleste børn kan derfor få glæde af stolen, når de er omkring fire måneder gamle.

Løbevogn og babyjogger

En tur i løbevogn og babyjogger med baby skal du vente med, til dit barn er seks måneder gammelt.

Klapvogn

Er det tid til at skifte barnevognen ud med klapvogn? Fra din baby er otte-ti måneder gammel, kan du sætte den lille i en klapvogn. Husk, at dit barn kun må sove i vognen, hvis ryglænet kan lægges fladt ned.

Bæresele og strækvile

Din baby kan sidde i bæresele og strækvikle lige fra fødslen, og mange forældre har stor glæde af selen. Du kan både vælge bæreseler, hvor baby sidder fremadvendt eller vender mod dig, så barnet kan høre din hjertelyd.

Tip: Vil du vide, hvordan du binder en strækvikle?

ANDRE LÆSTE OGSÅ

Kurv

Din kurv er tom.

Udforsk Moonboon

Vælg variant