Har du styr på det hele, før baby melder sin ankomst?
Der er meget, du skal have klar, før du kan byde det lille, nye familiemedlem velkommen, og måske har du allerede en lang huskeliste til baby, så du ikke glemmer noget?
Du får nemlig brug for alt fra bleer til bodystockings, men du skal også overveje, om der skal en autostol og et puslebord på din indkøbsliste.
Det kan hurtigt komme til at virke uoverskueligt at få lavet en komplet liste over, hvad man skal bruge til baby, men vi hjælper dig på vej.
I stedet for at bekymre dig om, hvorvidt du har husket det hele, kan du i stedet bruge din energi på at forkæle dig selv i den sidste tid, før din baby bliver født. Her får du en overskuelig tjekliste til baby.
Huskeliste: Hvad skal man bruge til en baby?
Det er næsten nemmere at spørge, hvad man ikke skal bruge, for der er mange ting, du skal have krydset af din tjekliste, inden baby kommer. Er det første gang, du skal være forælder?
Det kan hurtigt virke overvældende at tage stilling til alt det udstyr, der bliver brug for, når baby er født. Nogle ting kan du med fordel vente med at købe, til den lille er kommet til verden, mens andre items er uundværlige, når du står med en nyfødt.
1. Du skal bruge mange stofbleer og engangsbleer
Stofbleer og engangsbleer er noget af det, der er mest brug for til en nyfødt. Stofbleerne kan både bruges, når du skifter bleen på den lille, men det er også rart at have en stofble inden for rækkevidde, når du ammer, så baby ikke gylper på dit tøj.
Klipper du de store stofbleer ud i mindre stykker, kan de også bruges som vaskeklude, og det vil din baby sætte pris på, for det bløde stof er nænsomt ved den lilles sarte hud.
Det anbefales, at du køber 30 stofbleer, men du kan med fordel købe flere, så du slipper for at vaske hele tiden. Alle nybagte forældre er nemlig enige om, at man ikke kan få for mange stofbleer.
Engangsbleer må du heller ikke glemme at skrive på din indkøbsliste til nyfødt baby. Bleerne skal være ”Str. nyfødt”, men køb endelig ikke for mange. Din lille guldklump vokser hurtigt, så der går ikke længe, før du skal skifte til en anden størrelse.
2. Tøj til baby
Det kan være svært at stå for de små, søde dragter, men hvad skal man have af tøj til baby i den første tid? Det er forskelligt, hvor stor en garderobe de enkelte forældre mener, er nødvendig for det lille pus, men bodystockings i størrelse 50, 56 eller 62 kan ingen undvære.
Du får brug for mellem 6-8 bodystockings, og skal du føde til vinter, er det en god idé at købe nogle med lange ærmer. Modsat kan du vælge modeller med korte ærmer, hvis du føder på en sommerdag.
Heldragter er også noget af det tøj, man skal have til baby, og du kan med fordel vælge nogle i bomuld. Kryds gerne 5-6 heldragter af på din indkøbsliste, så du altid har nogle liggende i skuffen.
Læs også: Hvor meget tøj skal baby have på?
3. Vælg en god babydyne
Når baby er født, får du brug for en god babydyne i kapok til det lille pus. Nogle forældre skriver 2 styks på deres huskeliste, så den ene kan skiftes ud, hvis baby laver et lille uheld, men det er et spørgsmål om temperament.
Når du vælger dyne til en nyfødt, skal den være åndbar, og det er også en fordel at putte den lille i en allergivenlig babydyne, som er fri for kemi. Det samme gælder lift og madras, som du også skal have til baby. Der findes mange forskellige lifts, så her må du på udkig efter den, der opfylder dine behov.
Har du husket sengetøj? Du får som minimum brug for 2 sæt sengetøj, når baby kommer, ligesom du også får brug for 2 lagner, så du altid har mindst et rent sæt liggende parat i skuffen.
4. Glem ikke ammeindlæg
Du må endelig ikke glemme at skrive ammeindlæg på din huskeliste, for når baby er født, får du brug for dem. Mange nybagte mødre har stor glæde af indlæggene, indtil mælkeproduktionen kører stabilt, men også efterfølgende kan de lette hverdagen. Du kan med fordel vælge åndbare ammeindlæg, som kan vaskes.
Lingeri er næppe det, der fylder mest i din bevidsthed lige nu, men du får brug for en god amme-bh, når baby kommer. Du skal vælge en, der er behagelig at have på, og husk nu, at baby skal spise mange gange om dagen, så den må gerne være let at bruge. Vi anbefaler, at du først køber amme-bh’er, når du har født, for før kan du ikke være sikker på, hvilken størrelse du har brug for.
Læs også: Ammestillinger
5. Det er praktisk med en ammepude
Det er så hyggeligt at amme den lille, og det binder mor og barn sammen på den fineste måde. De mange timer i ammestolen kan med tiden godt give udfordringer for i takt med, at guldklumpens kampvægt stiger, bliver det hårdt at holde den spisende baby.
Heldigvis findes der en løsning. Mange nybagte mødre har stor glæde af en ammepude, når baby er født, men også under selve graviditeten, hvor den kan fungere som støtte for den fine, gravide mave, mens du sover.
Er du på udkig efter en ammepude?
Moonboons ammepude er GOTS-certificeret, og skabt i et ergonomisk design, der giver optimal støtte under amningen og mulighed for at bruge puden til leg og tumlingetræning. De smalle ender gør det let at tilpasse puden, så mor ikke får spændinger i arm og skulder, og babys ryg støttes korrekt.
Den rummelige pusletaske
En rummelig pusletaske er helt uundværlig, både når du skal på ferie med baby, men også når du tager på tur med mødregruppen eller mødes med vennerne på en café. Har du ikke allerede pusletasken på din huskeliste, skal du straks skrive den på.
Der findes et stort udvalg af praktiske tasker, men du skal selvfølgelig vælge den, der passer til dine standarder.
1. Du kan få brug for en babyalarm
Det er ikke strengt nødvendigt at skrive en babyalarm på din indkøbsliste til baby, men mange nybagte forældre er meget glade over den forsikring, alarmen giver dem, når den lille sover lur i barnevognen. Du kan sagtens vente med at købe en babyalarm til efter fødslen, når du ved, om du virkelig får brug for den.
2. Overtøj og huer til kolde dage
Du skal have overtøj til baby kommer, og her er det vigtigt, du tænker langsigtet, for du har både brug for overtøj til vinter og sommer. Det samme gælder en hue. På de kolde vinterdage holder huen baby varm, mens en tynd bomuldshue beskytter det lille hoved mod solens skarpe stråler om sommeren.
3. Autostol til dig med bil
Du kan ikke undvære en autostol, hvis du har en bil, for uden den kan du ikke tage baby med på ferie eller ture. Vil du køre den nye familiemedlem hjem i din egen bil? I det tilfælde kan du ikke vente med at købe en autostol til efter fødslen, så den må du have klar, allerede inden baby kommer.
Læs også: Hvor længe må baby sidde i en autostol?
Det skal du også have til baby
Ovenstående huskeliste rummer alle de ting, du med fordel kan købe, før baby kommer. Det er nødvendige og uundværlige ting, du vil have glæde af fra det øjeblik, du kommer hjem fra hospitalet med din lille guldklump.
Mange forældre oplever imidlertid også, at de i de kommende uger får brug for andre ting. Herunder kan du se, hvad andre forældre anbefaler, at du skal have klar til baby.
1. Sutteflasker er gode at have
Oplever du amningen som en succes? Dejligt! Så er det ikke sikkert, du får brug for en sutteflaske. Det er oftest, hvis amningen ikke forløber optimalt, at der bliver brug for en flaske.
Du kan dog få glæde af en sutteflaske, hvis du skal malke ud og give baby mad senere. Vent dog med at skrive en sutteflaske på din indkøbsliste til baby, før du ved, om du får brug for den.
2. Brystpumpe
Selvom du kan regulere brysternes indhold af mælk med hænderne, oplever mange nybagte mødre, at en brystpumpe er god at have.
I begyndelsen af amningen kan brysterne være meget ømme, og i de tilfælde er det rart med en pumpe, som kan lette presset på de spændte bryster. Det gør det også lettere for den nyfødte at få fat og suge mælken.
3. Vælg en god seng eller vugge
Har du en baby på vej, står der sikkert en seng eller vugge på sin huskeliste, og når baby er født, kan du få stor glæde af den. I de første uger af sit liv ligger baby blødt i en nest eller en lift, men senere er det praktisk at flytte puslingen over i sin egen vugge, så mor og far kan få dobbeltsengen for sig selv.
Du kan med fordel vælge en seng, som kan trækkes ud, for på den måde kan junior sove i den i længere tid.
4. Den vigtige barnevogn
Noget af det vigtigste på din tjekliste til baby er barnevognen, og mange mødre gør sig store forestillinger om, hvilken model det lille barn skal køres rundt i.
Måske har du særlige præferencer til vognen? Du kan med fordel overveje, om den skal kunne klappes sammen, så den kan være i bilen, ligesom du også må tænke på, om barnevognen skal rulle på stier, asfalt, fortov eller grus.
Hjulene skal nemlig passe til de veje, som du skal køre på, og bor du i byen, er det praktisk med en lille vogn, som har fleksible hjul. Omvendt er det dejligt med en mere terrængående model, hvis du bor tæt på naturen og drømmer om at trille af sted i skove og ved stranden.
Mange forældre vælger en kombivogn, som kan laves om til klapvogn. Det er optimalt, hvis du ikke ønsker at have en hel vognpark holdende, før baby kommer.
Huskeliste til dig og din baby efter fødsel
Du vil med garanti ikke fortryde, at du har pakket en taske til dig og baby, før du kører mod hospitalet med veer. Derfor anbefaler vi, at du pakker tasken allerede omkring uge 36, så den er klar til baby kommer.
Er du allerede begyndt at skrive ting på din huskeliste til baby efter fødsel, eller mangler du inspiration til, hvad du skal lægge i tasken?
Til den nyfødte skal du pakke engangsbleer og stofbleer, og du vil med stor sandsynlighed også få glæde af et babytæppe. Stiller hospitalet en babydyne til rådighed? Hvis ikke må du selv tage en med til den lille.
Tøj til baby skal også i tasken, og du får brug for minimum 4 bodystockings, 2 par bukser, en heldragt og en bomuldshue. Føder du om vinteren, skal du huske at pakke lunt tøj i tasken til baby.
Mange forældre sætter også pris på at have en lift med til baby efter fødsel, og kører du i bil hjem fra hospitalet, skal du huske at skrive en autostol på din tjekliste.
Til den kommende mor
Selvom det er den lille baby, der er i fokus i dagene efter din fødsel, må du som mor ikke glemme dig selv. Du må også lave en huskeliste, når baby er født, med ting du som nybagt forælder får brug for.
Til selve fødslen skal du pakke dit sundhedskort og din vandrejournal, men det er ikke det eneste, du vil sætte pris på at have med. Behageligt fødetøj kan anbefales, ligesom læbepomade også skal med i toilettasken sammen med hårelastikker. Du kan også pakke nogle snacks til fødslen, for eksempel frugt, chokolade, juice eller kiks, som du kan spise, når du har brug for ny energi efter mange timer med veer.
Et kamera og en oplader til mobilen, må du heller ikke glemme.
Når baby er født, får du brug for ammeindlæg, ammepude og en praktisk amme-bh. Du vil med sikkerhed også blive glad for løstsiddende tøj, du føler dig godt tilpas i, ligesom hjemmesko og strømper også er godt at have med til barselsdagene på hospitalet.
Har du styr på toilettasken? Her får du brug for shampoo, tandbørste, tandpasta og en børste til håret. Store underbukser og bind er noget af det vigtigste, du skal pakke i tasken, og flere fødende anbefaler også, at du selv tager blødt toiletpapir med.
Læs også: Top 10 drengenavne