Der er mange fordele ved at følge med i, hvor meget baby tager på.
Det lille tal på vægten er en god indikator for, hvordan din lille guldklump trives, for vægten fortæller nemlig, om dit barn får nok at spise.
Læs med her og find informationer om, hvor meget baby skal tage på om ugen.
Hvor meget skal baby tage på?
Kan du huske juniors vægt ved fødslen? Nogle tal printer sig straks ind i hukommelsen, og for de nybagte forældre er den lilles fødselsvægt et af de tal, der ikke bliver glemt.
I den første uge efter fødslen er det normalt, at baby ikke tager på – tværtimod. De fleste babyer gennemgår faktisk et vægttab i deres første leveuge, fordi mavesækken først skal udvide sig og moderens mælkeproduktion øges.
Derfor skal du først begynde vejningerne efter en uge, når baby med sikkerhed er tilbage ved den kampvægt, han eller hun kom til verden med.
Hvor meget en baby skal tage på afhænger af flere faktorer, og faktisk har det betydning, hvilket køn den lille er. En dreng og en pige følger nemlig ikke den samme vægtkurve.
Så meget skal din baby tage på om ugen
Er du den stolte forælder til en lille pige? Så ved du måske allerede, at din baby ikke følger samme vægtkurve som en dreng. Der er nemlig forskel på, hvad de to køn skal veje.
Efter de første tre måneder skal din lille pige i gennemsnit tage mellem 175-225 gram på i ugen. Til sammenligning skal en dreng tage mellem 225-250 gram på om ugen.
Din baby skal tage mere på om ugen i de første måneder af sit liv. Oplever du derfor en mindre stigning i vægten efter tre måneder, er det helt normalt.
Vil du være helt sikker på, at den lille vejer det, der anbefales?
Du kan med fordel nærstudere den vægtkurve, baby skal følge, hvis du vil være sikker på, at den lille tager nok på.
Hyppige vejninger giver dig indikationer om babys vægtkurve
Vægten er en af de helt åbenlyse tegn på, at din baby har det godt og trives. Så længe den stiger stødt, kan du være sikker på, at familiens yngste medlem udvikler sig helt efter bogen.
For at følge med i, hvor mange gram den lille tillægger sig, er det nødvendigt med regelmæssige vejninger, for på den måde kan du være sikker på, at baby følger sin vægtkurve.
Du skal dog ikke lægge junior på vægten mere end en gang i ugen, hvis du vil have et retvisende billede af, hvad den lille vejer.
Der er nemlig store udsving på vægten afhængig af, hvornår du vejer baby, og således kan der være markante forskelle på, om du vejer før eller efter spisetid og bleskift.
Babys vægtkurve er nemlig øget lige efter et måltid og inden afføring.
Gode råd om babys vægt
Står vægten stille? Det kan give grund til bekymring, hvis baby ikke tager nok på. For den lille er en vægtøgning nemlig en positiv ting, for det stigende tal fortæller dig, at guldklumpen får næring nok.
Går det derimod den anden vej, er det et tegn på, at baby med sikkerhed har brug for mere mad, end der serveres nu og her.
Derfor er det afgørende, at moderen helt fra begyndelsen har en god mælkeproduktion, som kan mætte den lille.
Har du udfordringer med amningen?
Hvis du oplever, at den lille ikke får nok mælk, skyldes det ikke nødvendigvis en lav produktion af modermælk. Det kan i lige så høj grad være babys sutteteknik, der skal justeres.
Du kan altid spørge din sundhedsplejerske om gode råd, hvis du oplever udfordringer med amningen. Sammen kan I lægge en plan for, hvordan amningen kommer til at fungere både for dig og din baby.
Læs også: Ammestillinger
Kan baby tage for meget på?
Nogle børn er bare glade for mad, og er du den heldige mor eller far til en madglad baby, der smiler stort hver gang, det er spisetid, tænker du måske over, om din baby kan tage for meget på.
For nogle forældre er det grund til bekymring, hvis den lille får ”elastikker” på arme og ben, men i langt de fleste tilfælde er en høj vægtstigning ikke noget problem.
Så længe den lille er glad og trives, er formerne ikke det væsentligste.
Sådan aflæser du vægten
Når du vil vide, hvor meget baby skal tage på, må du have en god vægt. Det er også vigtigt, at det er den samme vægt, du bruger hver gang, den vejes, hvis du vil være sikker på, tallet er rigtigt.
Ifølge Sundhedsstyrelsen er der nemlig for stor usikkerhed forbundet med resultatet på vægten, hvis ikke det er den samme, der bruges hver gang.
Selv ganske få gram kan gøre en stor forskel – ikke mindst for moderen – når den lille lægges på vægten, og derfor anbefaler Sundhedsstyrelsen også, at det er den samme person, der vejer barnet hver gang.
Vær opmærksom på følgende ved vejning
Har den lille lige spist eller fået skiftet bleen?
Hvis din baby lige har spist eller har leveret en betydelig mængde afføring i bleen, kan det have indflydelse på vejningen. Det betyder også noget for målingen, om du vejer baby med eller uden tøj på, og det anbefales, at du altid vejer junior uden tøjet på.
Læs også: Hvornår begynder baby at kravle
Vej baby på den bedste måde
Det skal altid være en god oplevelse for baby at blive vejet, og som forælder til en lille ny, må du derfor vælge et tidspunkt, hvor barnet er udhvilet og oplagt. Det kan for eksempel være en god idé at veje baby i forbindelse med et bad.
Men før du kan lægge den lille på vægten, må du have det rigtige udstyr. Du kan nemlig ikke bruge badevægten, for den er slet ikke præcis nok. I stedet skal du bruge en særlig babyvægt, der kan give dig et nøjagtigt tal.
Desuden er en babyvægt formet, så den passer til barnet, som kan ligge rart under vejningen uden fare for at trille af.
Vil du vide mere om babys generelle udvikling?
Læs også: Følg din babys udvikling
Ofte stillede spørgsmål
Hvor meget skal en baby tage på i ugen?
Efter de første tre måneder skal din lille pige i gennemsnit tage mellem 175-225 gram på i ugen. Til sammenligning skal en dreng tage mellem 225-250 gram på om ugen
Hvor meget skal en nyfødt tage på om dagen?
Det tilstræbes at barnet tager 25-30 g på pr. dag.
Hvor meget skal en baby på 3 måneder veje?
Et gennemsnits barn (3.500 gram og 51 cm lang) vil i gennemsnit være 5.700 gram og 62 cm ved 3 måneders alderen.